VELGER Å VÆRE MEG, SELV OM DU SIER JEG BURDE VÆRE EN ANNEN

Takk til deg –du som satt på fest i hjembygda mi og la ut om at «jeg ber om å bli voldtatt igjen» siden jeg gikk i utringning.
Takk til deg –du som ropte på åpen gate at jeg ikke var mye «smart» som gikk i den kjolen jeg hadde på meg.
Takk til deg –du som fortalte at bildene jeg la ut ikke var akseptabel, og at jeg aldri burde legge ut bilder i bikini, utringning eller kroppsnære klær.

Takk til dere –som snakker nedlatende uten å kjenne meg, bak ryggen min og gjerne høylytt.
Takk til dere –som mener at jeg må forandre meg som person på grunn av handlinger som har skjedd tidligere i livet mitt.
Takk til dere –som mener at det er greit å voldta om man drar på fest, har på seg «de klærne» eller opptrer hyggelig og flørtende.

Takk til alle –som igjen og igjen viser at samfunnet har mye å lære når det kommer til holdninger og fordommer.
Takk til alle –som igjen og igjen gjør meg bevisst på at jobben jeg gjør er ufattelig viktig og nødvendig.
Takk til alle –som igjen og igjen motiverer og inspirerer meg til å være meg selv. Den personen jeg er stolt av, og glad for at jeg tør å være.

Tror dere ikke at jeg har tenkt på det? Jeg har tenkt på om jeg skal klippe håret «guttekort». Jeg har tenkt på om jeg skal gå usminket hver dag. Jeg har tenkt på å være sykt brautende og frekk med alle jeg møter. Jeg har tenkt på å kaste hele garderoben min i en søppelcontainer og bytte den ut med de styggeste klærne man kan få, eller kanskje herreklær. Jeg har tenkt på om jeg skal investere i «skjegg» som jeg klistrer på meg og en gråhåret parykk. Jeg har tenkt på om jeg bare skal late som jeg er noen andre enn meg selv.

Men jeg velger å være meg selv. Den jeg er, og den jeg skal være. Det valget har jeg tatt, og det er jeg stolt av. Alle bør vise verden hvem de er, uansett om de er «annerledes» eller skiller seg ut i mengden. Kjønn, legning, religion, bakgrunn, jobb, utseendet eller andre faktorer skal ikke få holde deg tilbake i å være deg selv. Om noen henger deg ut, snakker ned om deg, baksnakker, mobber eller krenker deg på andre måter, må du aldri slutte å være deg. For du er unik akkurat som du er, og det har du all grunn til å vise frem. Alle bør være seg selv, og alle har rett til å vise frem hvem de er, så lenge det ikke skader et annet menneske. Grunnen til at jeg velger «meg selv» er fordi det er det eneste som gjør meg lykkelig. Hadde jeg føyd meg etter hva alle andre mente og sa om meg hadde jeg aldri vist meg offentlig, aldri hatt en blogg, aldri stått opp for meg selv, aldri vært stolt over meg selv, aldri hatt håp om forandring, aldri hatt drømmer og aldri vært lykkelig.

Til deg –du som satt på fest i hjembygda mi og la ut om meg, og om at «jeg ba om å bli voldtatt igjen» siden jeg gikk i utringning:
Klær er aldri en grunn for å bli voldtatt, men om det hjelper deg å høre det så hadde jeg aldri utringning på meg de kveldene og jeg hadde heller aldri lagt ut et bilde med utringning på den tiden. Jeg ble voldtatt likevel, og det var ikke noe som helst jeg gjorde galt i forveien siden det skjedde. Jeg var uheldig som var på feil sted til feil tid, og det med feil mennesker. Det var mennesker som var i stand til å tråkke over grensene mine, utføre kriminelle handlinger som opplevdes både livstruende, traumatisk og frihetsberøvende. 18 år gamle June fortjente ikke det, selv om hun i lang tid spurte seg selv hva hun hadde gjort for å fortjene det. Hun skammet seg og følte skyld i handlingene. Men det var ingenting hun fortjente, det var ingenting hun skulle føle skam og skyld for, og det var ingenting hun gjorde feil –det var det bare noen andre som gjorde feil, og det gjorde du også den kvelden du satt å fortalte flere fra hjembygda mi at jeg ba om å bli utsatt for noe så grusomt. Vet du egentlig hva voldtekt innebærer siden du kan sitte å si noe slik? Jeg tror du trenger en kraftig «heads up», for de holdningene dine er ikke sunne i samfunnet og slike holdninger gjorde at jeg i lang tid følte skyld og skam over noe jeg aldri burde ha klandret meg selv for. Jeg håper de ordene der aldri kommer ut av munnen din eller noen andres igjen, og vær forsiktig neste gang du snakker negativt om andre mennesker. Hvem er du egentlig selv, siden du kan uttale deg slik om andre?

Til deg –du som ropte ut på åpen gate at jeg ikke var mye «smart» som gikk i den kjolen jeg hadde på meg:
Et antrekk kan til en hvis grad fortelle hvem du er, men det er bare en fasade og «utkledning». Om man mener det sier noe om intelligens og hvordan man er som menneske så er man ikke mye smart. Da du ropte det du gjorde, fortalt du meg og mange andre at du har disse holdningene og fordommene som ikke er sunne. Du kan gå glipp av å bli kjent med mange fantastiske mennesker om du ikke er raus, åpen og er ikke-dømmende.  Det er så mye fint som bor i oss, og jeg har til gode å se et antrekk som får frem «hele den pakka» av hvem man er på innsiden. Du valgte å dømme meg utifra en kjole og lot mange andre også få ta del i den uthengingen av meg. Jeg vet ikke om det var for å få oppmerksomheten min, eller for å få ut litt av det som ikke gjør godt på innsiden din, men det var ikke en fin måte å gjøre det på uansett. Noen ting bør man bare holde for seg selv. Når det først ble sagt er jeg glad for at jeg ikke var den jenta som satt blikket i bakken, ble lei meg eller tok det til meg. Jeg ble sint og svarte for meg, og det fikk deg tydeligvis til å endre mening. Etter noen minutter med roping og andre bemerkelser om meg, så la du deg flat og kom med en unnskyldning. Den er jeg takknemlig for, men det skulle også bare mangle.

Til deg –du som fortalte venninna mi at bildene jeg la ut ikke var akseptabel, og at jeg ikke burde legge ut bilder i bikini, utringning eller kroppsnære klær:
Jeg eier min kropp, på samme måte som at du og alle andre eier deres kropp. Jeg er ikke redd for å vise det eller å stå opp for handlingene mine. Jeg husker tidligere da jeg gjemte kroppen min, men da hadde jeg det heller ikke bra. Nå er jeg både selvsikker og trygg, og vet at om jeg vil legge ut et bilde i bikini, utringning eller kroppsnære klær, så hvorfor ikke gjøre det om det føles riktig og jeg ønsker det? Dette har vært naturlig også, da jeg det siste året har vært på jorden rundt-reise til varmere strøk og det nylig har vært sommer. Jeg synes kropp er fint, jeg, og man skal være stolt over kroppen sin uansett hvordan den ser ut. Det er jo en del av oss det også. Fordi jeg har en jobb, er en offentlig person eller har valgt å stå opp for urettferdighet for både meg selv og andre, så skal ikke det hindre meg til noe, for det hadde iallfall vært urettferdig. Nå som høsten er her, er det selvsagt mer naturlig å «pakke» seg inn, men på reisen og i sommer hadde det ikke vært aktuelt å ta frem parkasen for å knipse et bilde. Jeg har tatt bilder utifra hvordan jeg har kledd meg og på sosiale medier viser jeg meg og min hverdag -og ikke en annen person enn jeg er. Sånn vil jeg fortsette å ha det, og det er ikke noe jeg burde forsvare en gang. Ingen skal få begrense meg, og det burde gjelde oss alle.

Tror dere ikke jeg har tenkt på det? Å være noen andre enn meg selv, på grunn av dere? For det er vel alltid den som blir voldtatt sin feil, er det vel ikke? Nei, det er ene og alene den som voldtar sin feil. Jeg velger å være meg, selv om dere sier jeg burde være en annen.

Avslutter dette med å oppfordre deg til å tenke deg om en ekstra gang før du henger ut noen, dømmer eller viser fordommer på andre måter. Vær snille og gode med hverandre, for da blir alt så mye bedre for oss alle.

STERK GULROTSUPPE

God torsdag! I helgen var jeg i Stavanger, og nå har jeg landet litt etter den fantastisk helgen. For noen overraskelser vi fikk oss, for en fin helg det var og for en flott by. Langt fra siste gang jeg drar dit. Så går jo disse ukene så raskt at de er borte med et lite knips. I går tok jeg en ordentlig vask av leiligheten. Jeg har aldri likt å vaske, men NÅ –herlighet så gøy det er å vaske i den nye leiligheten, så synes jeg faktisk det er litt terapi (?). Haha. Håper jeg ikke høres helt syk ut når jeg sier det! Musikk i leiligheten, bort med alt støv og flekker. Helgevask litt på forskudd med andre ord!

På kvelden ble det en litt sen middag. Jeg er så glad i hjemmelaget gulrotsuppe, og nå prøvde jeg en ny vri for å gjøre den sterk. Brenner litt i munnen, og jeg synes det er superdigg med sterk mat (et du ikke så fan av sterk mat kan du bare ta mindre chili i den). Jeg laget til fire porsjoner, så en porsjon ble spist i går, en ble fryst ned og så har jeg to ekstra som mest sannsynligvis blir både middag og kveldsmat i dag. Hva du trenger og oppskriften finner du under bildet. Veldig enkel og utrolig god!

Oppskrift til 4 porsjoner:
1 pk gulrøtter
2 chili
4 stilker vårløk
2 løker
1 ingefær
1 hvitløk
1/2 boks matfløte eller 1/2 boks kokosmelk (jeg brukte matfløte)
12 dl vann
Grønnsaksbuljong
Salt og pepper (smak til og velg gjerne annet ønsket krydder –jeg hadde også i gastromat og trøffelsalt)
Koriander
Parmesan

Dette gjør du:
Start med å kutte alle grønnsaker i mindre biter. Stek det i kasserollen med smør til det blir mykt og gyllent. Hell deretter over vann og la det koke i 20 minutter. Bruk en stavmikser for å mose alt til en jevn og fin suppe.

Rør inn fløte eller kokosmelk og smak til med ønsket krydder. Klar til servering, og da må du gjerne drysse over ferske urter og parmesan (jeg brukte koriander).

Jeg har blitt så glad i å ha noen sitronbiter og chili i kaldt vann (har alltid en glassmugge stående i kjøleskapet så vannet er friskt og kaldt til enhver tid).

Jeg har blitt mye mer bevisst på kostholdet i det siste! Sunn og god mat trenger ikke å være kjedelig heldigvis, og man kan lage så mye som er sunt, godt og hjemmelaget. Da jeg begynte å trene var også målet og legge om kostholdet og livsstilen, og det har så langt gått veldig bra. Har du en god oppskrift som er sunn, må du mer enn gjerne dele for er så gøy med litt inspirasjon. Er helt sykt støl etter tirsdagens PT-time også, men det betyr jo bare at det skjer noe med kroppen, så jeg prøver å ikke «offe» meg når jeg så vidt kommer meg opp fra senga, en stol eller hva enn det skal være. Haha. Dere skulle sett noen av di ansiktsuttrykkene mine, men kanskje like greit jeg holder de for meg selv 😉

ALLE PASSER INN PÅ TRENINGSSENTERET

Endelig er jeg i gang, og det føles godt allerede! For to uker siden inngikk jeg et samarbeid med treningskjeden EVO, og det føltes så riktig å starte på igjen nå. Etter halvannet år uten noe regelmessig trening har jeg lengtet etter å komme i rutiner når det gjelder både trening og kosthold.

Steget å melde seg inn i et treningssenter kan føles stort for mange, og kanskje enda større steg er det til lengre man har vært uten trening. Best av alt, det er aldri for sent! Trening er for alle, og alle passer inn på treningssenteret. Uansett utgangspunkt, så synes jeg det er flott å se at folk vil ta vare på seg selv og helsen sin. Vi er alle forskjellige, og det er bare én person man skal sammenligne seg med –nemlig seg selv! Det er hvert fall det jeg velger å gjøre, samt og være snill og tålmodig. Med det mener jeg at jeg skal være fornøyd hver gang jeg får meg en økt, ikke forvente drastiske forandringer over natten og heller ikke ha dårlig samvittighet om jeg koser meg en kveld. En livsstilsendring skal nemlig kunne være en livsstil som er mulig å leve med, samt at den skal gi mer glede, overskudd og energi.

Vi er alle forskjellig, og jeg er like stolt over de som akkurat har kommet i gang, som de som har trent over lang tid. Alle har en historie og forskjellig utgangspunkt, derfor er det ikke riktig at man sammenligner seg med noen på treningssenteret, noen man ser på et bilde, ei venninne som har trent skadefri og uproblematisk gjennom hele livet, eller en venn som trener på konkurransenivå. Akkurat nå er jeg hvert fall utrolig fornøyd med å ha gjennomført to timer hos PT og noen økter på egenhånd, samt vært flinkere med kostholdet enn hva jeg har vært på lenge.

Det er så mye gøy man kan gjøre ut av treningen, og jeg mener ingen kan si at trening er kjedelig –for da er man ikke åpen for å prøve ut noe nytt og gi ulike treningsformer en sjanse. Det finnes uendelige muligheter og så mange former for trening, én eller flere treningsformer passer deg også. Du kan gjøre så mye mer enn du tror på et treningssenter, det gjelder bare å være litt kreativ, utforske og se muligheter. Så må man selvsagt ta det steget å melde seg inn, komme seg på trening flere ganger og gi det litt tid. Jeg er helt sikker på at du vil vinne mye på å komme i gang. Og om du ønsker litt ekstra inspirasjon, få mye tips om trening og kosthold på forumet evolution.

Følelsen av å gjennomføre er så fantastisk! Man overrasker seg selv positivt når man klarer å pushe seg lengre enn man trodde, og når man kjenner at kroppen har stått på. Jeg har aldri angret på en treningsøkt, og jeg smiler for meg selv hver gang jeg har gjennomført. Ser frem til å fortsette med det fremover, og ikke minst merke fremgangen.

Jeg har funnet en personlig trener som jeg er utrolig fornøyd med, og det er Anette på Evo Fitness Sjølyst. Hun har jeg god kjemi med og jeg er ikke redd for å dele og åpne meg for henne. På første PT-time tok jeg en kroppsskanning sammen med henne. Dette gjorde jeg fordi jeg ønsket å se utgangspunktet mitt og ha noe å sammenligne med etter noen måneder. Progresjon er nemlig motivasjon for meg, samt at det gir meg mer giv og lyst til å stå på. Anette har også gjort meg kjent med flere øvelser, og så sørger hun for at jeg gir litt ekstra (noe som jeg føler er godt nå som jeg akkurat har kommet i gang igjen) og så følger hun med så øvelsene blir gjort riktig. Sentrene til Evo Fitness er store, oversiktlig og moderne, så jeg gleder meg alltid til å komme inn dørene der.

Fordeler ved å velge EVO Fitness er:
– Åpent alle dager fra kl. 05.00 til 24.00
– Ingen bindingstid
– Én pris
– Tilgang til alle sentre
– Gratis prøvetime
– Kvalifiserte, varierte og dyktige personlige trenere
– Inspirerende trening- og kostholdstips fra Evolution.
– Sentre i hele landet (se oversikt her)

Om du ikke er i gang allerede, begynn nå da vel! Da ligger du et forsprang foran de som kommer etter deg over nyttår. Det er som jeg sier aldri for sent, og alltid godt når man har kommet i gang.

Jeg gleder meg til å ta dere med på min trening gjennom de neste tre månedene, og selvsagt etter det også! Blir gøy å gi dere treningsinspirasjon, samt tips til sunne og gode måltider. Målet mitt med de neste tre månedene er å føle at jeg har fått en rutine innen trening og kosthold igjen. Når det er på plass, vil man også kunne se, føle og merke mer livsglede, overskudd og forbedring når det gjelder egen helse! En vinn-vinn-situasjon!

EN GAVE MED MENING

Nå  er det to uker siden Vi Tror Deg-Stiftelsen vant Skamløsprisen 2017 og det ble arrangert Skamløsdagen! Under en pause kom skjønne Mari bort til jeg og Andrea for å gi oss hvert vårt smykke med teksten #skamløs. Hun har designet de selv under smykkemerket myke mule. Har blitt veldig glad i dette smykket og hadde det også på meg da jeg besøkte God Morgen Norge morgenen etter. Forrige helg inviterte jeg Mari og kompisen min Sindre på besøk, og da fikk jeg enda et nytt smykke med teksten «Be the change you wish to see in the world». Så rørende og fint ♥ Ikke bare det men fikk også ti smykker for å kunne gi bort, så det blir konkurranse på Facebook og Instagrammen til Vi Tror Deg. Slike gaver betyr så mye, og det er gøy å kunne glede andre også med så nydelige smykker.

Utrolig fine sant? Gleder meg til hver gang jeg skal bruke disse smykkene! ♥

LITT AV EN LUNSJ!

For noen dager siden var Marie så hyggelig at hun spurte om vi kunne ta en lunsj sammen. Nølte ikke et sekund med å si ja til det! I blant er det mye koseligere å ta den hjemme enn ute på en folksom kafé eller restaurant, og jammen gjorde vi ikke rett i det for denne lunsjen ble til fire timer med god mat, musikk og samtaler. Selve lunsjen dere, fikk Marie ansvaret for og det var et smart trekk av meg, for du verden så mye digg som kom i den handleposen hennes. Serranoskinke, asparges, pinjekjerner, tomat, mozzarella, oliven, ruccola, avocado og basilikum. Det ble det mye digg av! Absolutt en lunsj som inspirerte meg til gjentagelse.

Ruccola og avocado tok vi i hver vår skål, så var det fritt frem for å mikse i serranoskinke, asparges med pinjekjerner, oliven, tomat og mozzarella. Det eneste vi tilberedte var aspargesen som vi først kokte før vi tok den over i stekepannen med pinjekjernene. Samt tomaten som ble skjært opp i skiver og lagt i en ildfastform med mozzarella over. Gjort i en fei med andre ord, og overgår utvilsom min vanlige lunsj.

Fikk faktisk litt vibber til Bali, der vi bestilte mange ulike «bowls» med alt fra smoothier med frukt i, og salater med grillede grønnsaker. Anbefales virkelig!

Håper onsdagen deres har vært fin så langt ♥

SKAMLØSPRISEN 2017

Forrige uke startet med Skamløsdagen i regi av Sex og Samfunn. Vi Tror Deg-Stiftelsen var en av de tre finalistene til å vinne årets Skamløspris. Var ikke i tankene våre en gang at vi kunne være så heldig å vinne, siden vi hadde så flotte medfinalister, nemlig forfatter og skuespiller Sofie Frost og forfatterne bak boken «Gleden med skjeden». Beundrer disse kvinnene og har så mye respekt for arbeidet de også gjør, så trodde helt ærlig en av de kom til å vinne.

Etter at programmet for dagen var omme, var det klart for prisutdeling og da Vi Tror Deg-Stiftelsen ble ropt opp begynte tårene og trille automatisk. Hadde ikke forberedt noe takketale eller ord å si om vi vant, for trodde rett og slett ikke det kom til å skje. At vi skulle vinne en pris for arbeidet vårt et halvt år etter lansering av stiftelsen hadde vi aldri trodd, men du verden så stort. En bekreftelse på at arbeidet vi gjør er både viktig og nødvendig. Gleder meg så mye til fortsettelsen!

Her fra Skamløsdagen sammen med partner Andrea, medfinalister og kronprinsessen.

Tirsdagsmorgen var jeg og Andrea med på God Morgen Norge sammen med forfatter og foredragsholder Kathrine Aspaas.

Det har kommet enormt med henvendelser, e-poster og meldinger. Det gjør det jo hver uke, men spesielt i etterkant av en pris og innslag på God Morgen Norge. Det er jo en tillitserklæring at så mange tar kontakt, for jeg vet det kan være et stort steg å henvende seg om noe som er både personlig og vanskelig. Det er så godt å kunne være der for noen som trenger det, og jeg savnet selv den personen som både trodde og forstod da jeg gjennomgikk det samme. Når man får åpnet seg og snakket om det som er vanskelig, er det som at bagasjen blir lettere å bære. Den skammen man kanskje har med seg dag inn og dag ut i etterkant av noe traumatisk og da spesielt voldtekt, den kan ikke overleve om man blir møtt med forståelse. Jeg har jo følt på skam store deler av livet mitt selv, og den har heldigvis vært borte et års tid nå. Har ikke tenkt på at jeg er skamløs før nå, men synes absolutt det er å være skamløs (på en positiv måte), om man tør å blottlegge seg, dele og være åpen om noe som det er både tabu og skambelagt å snakke om. Mener på ingen måte at alle som har opplevd det samme som jeg og Andrea skal åpne seg offentlig foran store folkemengder, men bare det å kunne åpne seg til en eller noen person vil gjøre situasjon enklere. Det er ufattelig tungt å gjennomgå, men enda tyngre blir det om man skal holde alt for seg selv. Sammen er vi sterkere!