JUL- OG NYTTÅRSBREV

Mitt aller første julebrev, og en start på en ny tradisjon. Det er en oppsummering av året som snart er omme. Ord og refleksjoner til ettertanke. En takk for det som har vært og gode ønsker for det som kommer.

Nå som du leser dette håper jeg du setter deg godt til rette, lar julestresset bli gjemt bak det virtuelle papiret og at du trekker pusten dypt. Når du forbereder deg til høytiden etter dette håper jeg det bare føles fint. For jul er fint. En høytid som samler familie og venner, byr på koselige tradisjoner og forberedelser, har god mat på bordet, gleder i form av ord og gaver, gjerne musikk, forestillinger, kjærlighet og mer –ja, det er hva man gjør det til, og tanken på at desember skal være stressfri og koselig i år, har sørget for at jeg har fått en fin start på desember og gleder meg til fortsettelsen. Det var kanskje ikke akkurat slik året startet. La meg ta dere litt tilbake.

Det første halvåret av 2017 bor jeg i en koffert, sover på en madrass hos ei venninne på stuegulvet hennes og reiser mye frem og tilbake mellom Tomrefjord og Oslo. Livssituasjonen var vel ikke helt optimal, men jeg gjorde det beste ut av det! Grunnen til at jeg gjorde dette var fordi jeg heller ville leve uten en krone i inntekt for å få realisert en drøm så snart som mulig, enn å ta på meg en fulltidsjobb og utsette drømmen. Det hører med til historien at jeg i fjor sa opp fulltidsjobben min som jeg ble syk og utbrent av. Dette vet dere kanskje allerede. Det å jobbe under noen og ha en typisk 08.00 – 16.00 jobb, fikk jeg langt opp i halsen, og jeg ville prøve hvordan det var å være min egen sjef.

Når jeg sa opp jobben min visste jeg ikke hva jeg skulle ta meg til med, men jeg fikk mulighet til å dra på en jorden rundt-reise på tre måneder. Det ble ikke helt tre måneder, for pengene var oppbrukt og ting går ikke alltid som planlagt. Pappa sponset flybillett hjem fra Los Angeles to uker før tiden, og jeg ringte mamma på Gardermoen for å spørre om hun kunne overføre penger så jeg fikk kjøpe meg sko. På føttene hadde jeg nemlig «flipflops» og når jeg kom ut av flyet så jeg et snødekt land. Skoene har jeg fortsatt til tross for at de ser godt brukt ut, og når jeg tenker meg om skal jeg aldri kaste de til minne om hvor mye de betydde når jeg fikk de (til tross for at jeg hadde en klump i magen for å svi av 1000 kroner på et par sko). Selv om reisen var over og gjorde meg blakk, følte jeg at det var nå reisen startet for jeg følte meg rik på ideer og tanker om hva som skulle skje videre. Jeg ville bli min egen sjef, styre dagene selv og ikke minst skape noe som var større enn meg selv.

Vel, etter 25 år uten noe spesielt bra selvtillit, møtte jeg det å bli 26 år med nettopp selvtillit! Reisen gjorde mye med meg, og avgjørelsen om å tørre å ta et annerledes valg. Jeg har i denne tiden blitt mye tryggere på meg selv, samt mer ærlig og åpen. Jeg er ikke lengre redd for hva «alle andre mener», men jeg er trygg på den jeg er og det jeg står for. Det kom også som en stor overraskelse at jeg i januar vant prisen «Årets gullpenn» under Vixen. Prisen gikk til bloggeren som utmerket seg med sin kreative, inspirerende og engasjerende bruk av språk og skrivekunst. Så fikk jeg noen betydningsfulle tilleggsord «En ærlig blogger, både fylt med gnist og stort mot, som har våget å ta opp store temaer og vanskelige spørsmål. Som både fenger og ikke minst etterlater oss litt klokere.» Da jeg mottok denne prisen visste jeg at noe større snart ventet. Jeg hadde lyst å avsløre alt i takketalen min, men måtte holde tilbake litt til. To uker etter dette (og to uker før bursdagen min) ble det offentlig. Jeg var spent, redd og nervøs, men mest av alt stolt. Vi Tror Deg-Stiftelsen ble lansert. Mottagelsen var overveldende! Alle medier skrev om det, og fra denne tiden husker jeg omtrent bare at jeg og Andrea hang sammen døgnet rundt, intervju, møter og at jeg satt til langt på natt på madrassen med dataen på fanget for å jobbe mer. Det har føltes som mer enn en fulltidsjobb, for henvendelser kommer hver eneste dag til alle døgnets tider, innhold må skapes, ting må følges opp, man må tenke fremover og ta seg av ting som skjer «her og nå». Likevel er det absolutt verdt det. Jeg har møtt fantastiske mennesker på denne reisen, lært utrolig mye, blitt mer selvsikker og kjent på en glede og giv jeg ikke har opplevd på samme måte tidligere. Hendelser som var vonde kapittel, tung bagasje og motgang, har nå blitt flotte kapittel, en bagasje jeg lett bærer og medgang.

I sommer dukket drømmeleiligheten opp, og selv om jeg fortsatt ikke hadde noen økonomisk trygghet var jeg overbevist om at jeg skulle få det til. Det føltes ikke som et alternativ at dette tilbudet skulle gå fra meg. Det var et år siden forrige gang jeg hadde «egen» leilighet og nå byttet jeg koffertlivet ut med en ny, flott toppetasjeleilighet på 98 kvm og en terrasse som er over halvparten så stor. Det var to jublende og fornøyde Tomrefjordjenter som flyttet inn i Kværnerbyen i august, og her har jeg funnet det jeg tror kalles roen. Jeg elsker å være i leiligheten, og har faktisk blitt glad i å både vaske, og lage mat for godt selskap her. Tror det er til familiens overraskelse, for disse egenskapene har ikke kommet like godt frem hos meg tidligere. Alt til sin tid si!

For å finne leilighet la vi ut en annonse på finn.no med en introduksjon om oss selv og hva vi så etter, og nå spøker vi om å legge ut en ny annonse – «Vi fant drømmeleiligheten her, nå håper vi å finne drømmemennene her også». Dukker de ikke snart opp (det holder med én for meg og én for Astrid), så skal dere ikke se bort fra en ny annonse på Finn!

Vel, i 2017 var ikke målet å finne en mann å dele hverdagens opp- og nedturer med, men neste år er det kanskje dét. Så får vi se om det blir noe jakt, eller om en prins plutselig står foran meg! Kjærlighet i form av støtte, kompliment og fine ord har jeg likevel fått i massevis, og jeg blir enormt rørt, takknemlig og ydmyk over hva venner, familie, kjente og ukjente har fortalt meg det året her. Jeg har aldri sett på det jeg har utrettet det året som spesielt stort, men den siste tiden har det begynt å gå opp for meg. Noen høydepunkter der jeg spesielt har fått merke det vil jeg trekke frem fra de fire siste månedene:

September: I sommer ble det kjent at Vi Tror Deg-Stiftelsen var nominert til å vinne Skamløsprisen 2017. Hadde et lite håp om å kanskje bli finalist, men det var ni andre nominerte som jeg beundret og heiet på også. Ble litt satt ut da vi faktisk kom til finalen, og til slutt endte med å vinne uten en gang å ha forberedt en takketale. Tale ble det likevel, vi fikk vår første sjekk og hilse på Kronprinsessen, pluss  mange andre flotte folk. Så gikk det opp for meg at stiftelsen hadde vunnet en gjev pris bare et halvt år etter lansering.

Oktober: Denne måneden skjedde det noe historisk. #MeToo ble brukt av millioner i hele verden, og jeg ble en av talspersonene for dette i Norge og initiativtaker for MeToo-markeringen som var i Oslo. Jeg hadde bare sett for meg å holde foredrag i Trondheim den uken, men det ble årets mest hektiske og mest søvnløse uke. Jeg gjestet blant annet God Morgen Norge (for femte gang i år), Nyhetskanalen, NRK Debatten og mer. Da arrangementet var omme så jeg frem til å sove lenge, men ble invitert på hastemøte på Stortinget, så det å sove ut til jeg våknet ble utsatt igjen. Jeg fikk mange takker og flotte tilbakemeldinger, en har merket seg spesielt fra ei som var til stede «June Holm har jobba dager og netter – jeg vet ikke hvor lenge –  med denne fantastisk bra markeringa. For en MAGISK person du er June! Jeg bøyer meg virkelig i støvet. Du burde få alt du ber om resten av livet. June har ikke bare arrangert denne livsviktige demoen men også starta stiftelsen Vi Tror Deg. Ta å finn stiftelsen på face og send dem all freden og kjærleiken i verden folkens! Det er the real MVPs.» Når folk setter pris på det på den måten føles det også verdt det, men jeg må også rette en spesiell takk til ei jente i Norges speiderforbund som meldte seg frivillig for å hjelpe til på markeringen, noen utrolig gode venninner og søsteren min. De hjalp til for å rigge opp, samt stå å holde den store banneren som var i bakgrunnen og #MeToo-rollupen, dette i en sur vind og kulde. De klaget ikke en gang, selv om fingrene hadde mistet følelser. Ikke før markeringen var ferdig fikk jeg vite at det ble send live av både VGTV og Dagbladet. Over firehundre personer møtte opp for å delta på markeringen og #MeToo ble virkelig tatt utifra sosiale medier og gjort til noe mer –dette er fortsatt gående, og jeg håper selvsagt det vil fortsette til større endringer skjer. Jeg er klar til å holde markering igjen neste år, så håper vi sees igjen!

November: Denne måneden var det to uker på reisefot i landet. Vi holdt foredrag for medisinstudenter i Trondheim og hadde det største foredraget vi noen gang har holdt. Det hadde aldri vært mer en 60 stk. på foredrag i regi av dem, men denne gangen møtte 120 stk. opp og salen var fullsatt. Både før foredraget, i pausen og etterpå stod en stor gjeng rundt oss for å vise sin støtte og gi positive tilbakemeldinger. På dette tidspunktet holdt jeg foredrag uten å kjenne på nervøsitet, bare trygghet og tanken om at «dette går bra». Noen dager senere ble vi invitert til Florø for å holde foredrag på et årlig seminar i regi av Senterpartiet, også her ble vi møtt av politikere som var brennende engasjert og viste sin fulle støtte. Fra mitt første foredrag, til i dag, klarer jeg å se stor utvikling og hvor mye tryggere jeg har blitt på meg selv og ikke minst en bedre formidler. De siste dagene av november var jeg i Bergen der vi var spesielt invitert til en konferanse, her fikk vi også en spesiell takk og enormt med støtteerklæringer. Støtten og ordene jeg får høre om dagen, er ord som jeg aldri hadde turt å gjenta for et år siden, i frykt for å virke selvopptatt og skrytende, men også fordi jeg ikke så noe slik i meg selv da. Nå sier jeg det fordi jeg er stolt over hva jeg har fått til og skjønner at det er en start på noe mer. Jeg kjenner meg «sulten» og at jeg gleder meg til fortsettelsen!

Desember: Med de andre månedene bak meg, var jeg bestemt på å ha en litt roligere desember. Tenke mer på de jeg har i rundt meg og meg selv. Jeg føler jeg har jobbet mye og stått på, og kjenner jeg med god samvittighet at jeg kan ta ferie og slappe mer av. Jeg jobber hver dag nå også, lørdag og søndag som mandag, men langt fra så mye. Jeg har likevel fått en fantastisk avslutning på året med å være nominert til «Årets Romsdaling» av mediehuset Romsdals Budstikke. Jeg er allerede storfornøyd med å ha vunnet to priser i år, men sier absolutt ikke nei-takk til den tredje! Det hadde i tilfellet vært veldig spesielt og en flott erklæring på at det er verdt å stå opp for seg selv og andre. For 8 år siden møtte mange meg uten å tro meg eller har respekt til meg, men nå får jeg et bevis på at dette har snudd. Det betyr mye, og tårene fyller øynene mine når jeg tenker på det. Ikke bare det, men jeg har også utmerket meg i Vixen Influencers Award 2017, og er jammen meg nominert til «Årets Gullpenn» og «Årets Sterke Mening». Herlighet så glad jeg ble, og det i et fantastisk selskap! Etter min mening har nivået aldri vært så høyt, og jeg er så heldig at jeg får være en av de og samtidig føle at det er fortjent.

2017 har bestått av aller mest oppturer, og slik håper jeg det fortsetter neste år også. Jeg kunne aldri ha gått en skole for å lære alt dette, men å bruke erfaringer som livet har gitt meg og gjøre det beste ut av det har ført meg til den versjonen jeg er av meg selv i dag, og den personen har jeg lært meg å like og fornøyd av å være. Jeg angrer ikke på noe, og skal det være snev av anger snur jeg det til lærdom. I det nye året vil jeg fortsette med det jeg gjør, men også ta fatt på nye utfordringer. Vet jeg har snakket om en bok lenge nå, og kort tid før stiftelsen ble lansert var jeg på møte med et forlag. Å utgi bøker er noe jeg har lyst til, men jeg har ikke presset meg selv noe spesielt ytterligere for å å gjennomføre det, siden jeg allerede har følt at det har vært fullt opp. Men den dagen kommer, og da har jeg mest sannsynlig mer å skrive, mer kunnskap og en bedre formidlingsevne. Andre drømmer og mål i det nye året har jeg også, og jeg håper at jeg neste år kan fylle sidene i julebrevet på samme måte som i år. Uansett hva jeg møter, så vet jeg at jeg takler det og kan få til akkurat det jeg ønsker.

Siste tid av 2017 er nå her, og jeg vil rette en stor takk til at dere har vært der for meg og støtten dere har vist. Ikke bare i år, men i mange år nå. Jeg har ikke fått strekt til på alle plan, men jeg har gjort mitt beste. 2017 har på mange måter føltes som mitt år, og er nok det fineste året jeg noen gang har hatt – slik håper jeg det fortsetter, og det unner jeg virkelig alle andre også.

De aller beste ønsker for en god jul og et godt nyttår! Kos dere med god samvittighet og ta vare op de du er glad i.

HJEM TIL JUL

«Driving home for Christmas» fikk en ny betydning i år. Sammen med to venninner kjørte vi nemlig hjem til jul i natt. Farvel til Oslo som vi er så glad i, og hei til bygda som ligger hjertet vårt så nært. Bilen var full av kofferter med alt vi trenger til høytiden, gaver og andre saker. Julemusikk på anlegget mens vi kjørte gjennom vinterlandet. Snødekt bakke, og trær som henger fredelig over veiene. Jeg tror nesten vi har laget oss en ny tradisjon, for dette var hyggelig!

I år har jeg for første gang ikke stresset med jul. Jeg har sett på alt som kos, og jammen har det ikke blitt det også. Slik skal det fortsette, og nå ser jeg frem til å møte alle kjente og kjære jeg ikke har sett på lenge, og få massevis av kvalitetstid sammen med dem! Jentenes julebord som er en årlig tradisjon, julaften med nærmeste familie, 10 års reunion med de jeg gikk på ungdomsskolen med er noe av det som venter. Et møte ble helt spesielt, for da jeg kom hjem i natt var det en firbent venn som helt sikkert hadde hoppet i taket om han hadde mulighet. I stedet la jeg meg bare rett ned på gulvet, så han fikk hoppe opp på meg og vise sin kjærlighet. Herlighet så rørende og fint, og denne koseklumpen skal jeg sove med hver natt i ferien ♥

Ferie og det er etterlengtet! Jeg har egentlig ikke hatt noe spesielt ferie i år, jobbet mandag til søndag med stiftelsen. Om det ikke har vært fulle arbeidsdager, har det vært litt jobb hver eneste dag. Slik blir det nok i julen også, men jeg skal prøve å begrense meg litt og ta så godt som ferie. Nå skal jeg bare nyte alt jeg har fått til dette året, feire litt og ha det fint med alle som har støttet meg gjennom alt!

Her om dagen laget jeg og Astrid ekstra julestemning i leiligheten med å bake pepperkaker og det har lukter jul på lang vei siden det. Synes vi var ganske så flinke med dekoreringen også, men jammen meg brukte vi seks timer også. Haha! Koselig var det hvert fall ♥

HVORFOR TRENING HAR BLITT SÅ GØY OG VIKTIG FOR MEG!

★ TRENINGSOPPDATERING ★

Et av ukens høydepunkt har blitt PT-timene jeg har med Anette på EVO. Det kan selvsagt være hardt å komme seg ut døra noen ganger, men det er helt glemt når jeg har gjennomført og har mestringsfølelse og «svever» på endorfiner! Til tross for at jeg biter tennene sammen, kjenner at musklene svir og hodet vil si stopp i blant, så er smilet på plass og viljen der for å holde ut.

Vi har fokusert mest på kjernemuskulatur, men har også hatt intervalltreninger. Jeg har som regel alltid holdt meg til kondisjon når jeg har trent før, men fordi jeg har blitt tryggere på øvelser og lært mer, så har jeg blitt glad i styrke også. Det er ingen tvil om at det er lettere å lykkes, og lettere å fortsette med treningen om man har en PT. Skal ærlig innrømme at jeg ofte har startet med mye treningsmotivasjon, men så har det sklidd ut etter hvert. Ved hjelp av PT har jeg holdt det gående nå, både på egenhånd og ved hjelp. På egenhånd har jeg brukt treningsprogram, men også kondisjon inne- og utendørs. Er man usikker på noe når man trener på egenhånd, kan man spørre på neste PT-time og få både svar og råd. Er så heldig at jeg nå får gi dere en kampanjekode der du kan spare opp til 40 % på PT. Vil selv fortsette med PT over nyttår fordi disse timene har gitt meg så mye mer enn jeg først antok.

Vi kan alle kjenne til dørstokkmila, og tiltaket med å komme i gang, men med en PT er det ingen unnskyldning i verden (hvert fall ikke for meg), for det er ikke et alternativ å sluntre unna. PT var litt skummelt i begynnelsen, men så skjønte jeg fort at det ble et viktig hjelpemiddel for meg når det kommer til treningsmotivasjon, lykkes med målene mine, samt en ekstra glede og giv. Trening kan faktisk bare være gøy, og ingen får si at de hater trening, for det finnes uendelig med treningsformer og noen av de passer også for deg –det er jeg helt sikker på! Selv gleder jeg meg til å ta fatt på nye mål i januar 🙂

★ SPØRSMÅL & SVAR ★

Spørsmål: Passer PT-timer for alle?
Svar fra PT: Absolutt! Jeg vet mange sier at de må ”bli i litt bedre form” før de starter med personlig trener, men av erfaring gir bedre forutsetninger for å lykkes dersom man starter med PT. Dette skyldes nok hovedsakelig at man sammen med PT kjenner på mestring, og blir trygg på egen trening. En PT møter deg på det nivået du er på i dag!
Personlig erfaring: Ja! Det finnes utallige måter og trene på, ser man ikke dette, så kan en PT hjelpe deg med å se både muligheter og løsninger. Er du allerede godt i gang med trening og føler du gjør «alt» riktig, kan det være både trygt og godt å få en PT til å se på teknikk, variasjon og hvordan du kan forbedre resultatene dine.

Spørsmål: Hva kan du som PT hjelpe kunder med?
Svar fra PT: En personlig trener kan hjelpe deg med trening, kosthold, motivasjon, planlegging og livsstilsendring. Vi kan også vise øvelser som forebygger skader og reduserer smerter. Mange PT-er er spesialisert innenfor visse felt gjennom ekstra utdanning og kurs.
Personlig erfaring: Det viktigste for meg har vært å komme i gang, få ekstra motivasjon og et spark i baken som gjør at jeg presser meg litt lengre enn hva jeg ellers hadde gjort! Ikke minst få tilbakemeldinger fra noen andre enn meg selv, og da en person som er profesjonell, har kunnskap og god erfaring med seg innenfor trening og kosthold.

Spørsmål: Hva bør man tenke på før man får seg PT?
Svar fra PT: Jeg tenker at fordelen med PT er at man slipper å tenke så mye selv. Vi starter alltid samarbeidet med en samtale hvor man forteller litt om seg selv, og hva man kunne tenke seg å få til med trening og eventuelt kosthold. Vi kan også hjelpe til med målsettinger om man ikke helt vet hva man vil. PT-er har taushetsplikt. Hvis du er litt i tvil på om personlig trening er for deg, anbefaler jeg å spørre om en prøvetime. De aller fleste PT-er gir gratis prøvetime. Det er jo viktig at kjemien stemmer når man skal jobbe såpass tett sammen.
Personlig erfaring: Først bør man være innstilt på å kunne ta mot råd og hjelp, samt være åpen for innspill og kanskje prøve noe nytt. Man bør også lage seg tanker om hva man ønsker å oppnå. Ikke sett deg for høye mål i begynnelsen, men heller delmål og la PT’en få være med på å tilpasse og avgjøre målene i forkant og underveis.

Spørsmål: Hvordan bruker resultatene av PT-timene å være?
Svar fra PT: Dette er individuelt for hver kunde, men mitt mål som PT er i alle fall at man etter endt time skal sitte igjen med mestringsfølelse. Dette gjelder uansett om vi kjører en skikkelig svetteøkt, eller om vi har en time med mobilitet og uttøyning.
Personlig erfaring: For meg har jeg absolutt merket at kroppen har mer energi og føles sterkere og mer utholdelig. Det har gjort mye med hverdagen, søvnkvaliteten og overskuddet generelt. Jeg har nevnt det i tidligere innlegg, men før jeg begynte å trene var jeg svært utmattet, men ved å trene regelmessig og  gjøre en kostholdsendring over en periode, ble hverdagen  mye bedre enn den har vært på flere år. Så treningen – med svært god hjelp av PT – har virkelig gitt meg en større gevinst enn jeg hadde drømt om.

Spørsmål: Hva er ditt beste råd når det kommer til trening og kosthold?
Svar fra PT: Det finnes mange råd, men det jeg tenker fortjener mest fokus er søvn, kontinuitet og glede i det du gjør. Finn en treningsform som gir deg noe. Man trenger ikke kjøre hard styrketrening sammen med masse intervaller for å være i god form. Hverdagsaktivitet har mye å si! Daglige gåturer med variert lengde og varighet, og et variert kosthold, sammen med noen treningsøkter – det er ikke så mye mer komplisert enn dét hvis du først og fremst er ute etter god helse.
Personlig erfaring: Ikke gjør drastiske tiltak eller ta deg vann over hodet med det samme. Lag deg en endring over tid, og en livsstil du kan klare å håndtere.

Spørsmål: Hvordan henger fysisk aktivitet og det psykiske sammen?
Svar fra PT: Det er påvist at fysisk aktivitet også gir et sunnere sinn. Når man trener skiller kroppen ut lykkehormoner som gir oss en følelse av velvære og tilfredshet. Hvis man leser om depresjon og angst, vil man som regel alltid se at tipsene mot dette innebærer trening og kosthold. Jeg tror dessuten at mestringsfølelse har mye å si for hvordan man har det.
Personlig erfaring: Dette henger sammen som hånd i hanske. Trening har hjulpet meg fra depresjon til livsglede, og gitt større resultater enn jeg trodde var mulig. Jeg sov i en lang periode over 16 timer i døgnet, følte meg uopplagt og sliten til enhver tid, men takket være trening og kosthold ble både den fysiske og psykiske helsen min bedre. Det er så deilig å kjenne på overskudd og glede nå!

★ ØVELSER ★

Det jeg digger med å trene på et treningssenter er at man har alle muligheter samlet på et sted. De har apparater, utstyr og hjelpemiddel som gir treningen mer variasjon. Dette gir meg også inspirasjon og motivasjon. Har man PT er det mye lettere å ta i bruk apparater man kanskje aldri hadde brukt, og man lærer hvordan man skal bruke de, samt få mer ut av øktene og bedre teknikk. Nå vil jeg vise dere flere øvelser jeg har utført, og da ved hjelp av apparater eller utstyr som er på EVO.

BRÅ-STERK: Et fantastisk hjelpemiddel som gir generell styrking av overkropp, rygg og armer. Denne øvelsen er ikke tilegnet bare idrettsutøvere som vil trene seg opp for langrenn, svømming, tennis og lignende, men den styrker muskelgrupper på en effektiv og eksplosiv måte. Her viser jeg øvelsen «langrennsdrag», som er hovedøvelsen for dette apparatet, men man kan også gjøre andre øvelser med brå-sterk. Jeg ligg på magen på slideren, og drar meg opp etter armene, helt til de peker rett ned langs siden av kroppen. For maksimal styrketrening kan man dra seg sakte opp og slippe seg sakte ned igjen, men man kan også over dra seg raskt opp for en funksjonell og reaktiv trening. Magen strammes hele veien, og man kjenner godt at den gjør nytten for seg etter flere repetisjoner. Man kan også avgjøre tyngden utifra hvor høyt på ribbeveggen man plasserer apparatet (jo høyere opp, jo tyngre).

RYGGHEV APPARAT: Med dette hjelpemiddelet får man styrke og stabilisere rygg, hofter, lår og de skrå magemusklene. Det er viktig at apparatet er stilt inn, slik at hoftekammen er på linje med kanten av apparatet. Ligg så med god støtte for lårene og la​ ​overkroppen henge rett ned. Videre aktiverer man magemusklene for å holde ryggen naturlig rett. Løft opp overkroppen og strekk i hoften til overkroppen og låret er på linje. Brems kontrollert ned igjen. Her bør man unngå å overstrekke ryggen og utføre øvelsen med svai rygg fordi magemusklene ikke er aktive eller er for svake.

TREKASSE FOR TRENING: Jeg har brukt denne for både styrke, spenst, eksplosivitet og utholdenhet. Høyden kan justeres enkelt ved hvilken vei kassen legges ned. Her bruker jeg den for armhevinger/pushups. Da jeg begynte med PT-timer på EVO fortalte jeg at pushups var den verste øvelsen jeg visste om, men det har gått overraskende greit likevel og så blir det jo bedre for hver gang! Jeg har også lært at det finnes et hav av ulike varianter av pushups, med tanke på belastning og stabilitet. Selve trekassen kan også brukes til dips, utfall, hopp- og stepøvelser.

FITNESSBALL: Det finnes utallige med øvelser man kan gjøre med en fitnessball, og den kan  hjelpe deg med å trene absolutt hele kroppen.

Ikke glem rabattkoden på PT som du finner her. Ønsker du sunne oppskrifter og flere treningstips anbefaler jeg Evolution som har variert og spennende innhold.

Nå gleder jeg meg allerede til neste trening, og så håper jeg dere blir inspirert til neste økt selv, eller kanskje til å komme i gang på nyåret! Trening og PT-timer er forresten en fantastisk julegave å gi, og det med stor helsegevinst!

JEG KAN BLI ÅRETS ROMSDALING

I dag fikk jeg meg en overraskelse! Jeg er nominert til å bli «Årets Romsdaling» og det er selvsagt en av de største bekreftelsene på at arbeidet jeg har lagt bak meg i år har blitt lagt merke til og satt pris på. Dette betyr så mye, og jeg er uendelig takknemlig for støtten venner, familie, kjente og ukjente har vist meg i dag og resten av dette året.

Hadde jeg kunne gå åtte år tilbake i tid hadde jeg fortalt meg selv dette: «En dag vil folk tro deg og få respekt for deg. En dag vil du føle det er verdt å ta kampen for både deg selv og andre».

Hvis du vil stemme på meg for arbeidet med Vi Tror Deg-Stiftelsen, initiativet til MeToo-markeringen og for å ha skrevet åpent og ærlig om tabubelagte temaer og psykisk helse, blir jeg utrolig takknemlig for det.

Mitt juleønske er at alle som blir utsatt for seksuelle overgrep og trakasseringer blir trodd og tatt på alvor. Denne hjertesaken kommer alltid til å være med meg. For åtte år siden ble det ikke en hyggelig julefeiring som forventet, men besøk på voldtektsmottaket, flere politiavhør, se flere bilder av meg selv avkledd i bevisstløs tilstand (og få vite at disse bildene var spredt), flytte by og skole, høre rykter og usannheter om meg selv. Nå betyr julen ekstra mye, for jeg har på alle måter klart å reise meg og hatt mitt beste år noensinne! Det siste jeg ønsker er at andre skal bli utsatt for det samme som meg selv, andre urettferdigheter og ha det vondt. Jeg unner alle sammen å ha det godt, og en jul fylt av kjærlighet, glede og varme ♥ Vær snill, raus og omsorgsfull med hverandre -og du er en forskjell! Takk til alle som støtter, heier og stemmer -jeg tar det ikke for gitt, og er enormt takknemlig.

24 FØRJULSGLEDER

Snøen har lagt seg som et hvitt teppe utenfor, julemusikken fyller ørene med deilig musikk og jeg har åpnet dagens gave i julekalenderen min. Denne tiden er så fin, og jeg har en sånn ro over meg som jeg vil beholde for alltid. I går kveld så jeg to julefilmer på rappen, og drømte meg helt bort i de enkle, men også fine historiene som endte med kyss og en perfekt jul. Litt klisjé, men jeg liker det. «Juleprinsen» og «A wish for Christmas» om noen lurer, og begge filmene ligger på Netflix. Julen skal være en fin tid, og sånn håper jeg det er for alle (selv om jeg vet det kan være for mye å håpe på).

Det er ikke alle som gleder seg og tenker at julen blir fin. Noen gruer seg, noen er redde og noen ser hverken små eller store gleder i denne tiden. Jeg forstår dere så inderlig godt. Har selv hatt en sånn jul, og i blant kan jeg tenke tilbake på det. Når det var familieselskap og alle hygget seg, måtte jeg ta rolige steg ut av stuen og gå til soverommet mitt. Der ble jeg liggende i flere timer å gråte. Maten smakte ikke godt, gavene gledet ikke og selskapene hadde jeg klart meg uten. Likevel tenkte jeg at hver jul skal ikke være sånn, og det håper jeg dere vet. Tid kan lege alle sår. Det som er tungt nå, trenger ikke å være det for alltid. Det gjelder å se lyset der det er. Som ei venninne sa til meg for et par dager siden –du tar alltid aktive grep når livet har strittet mot deg, derfor er jeg aldri bekymret for deg, June.

Om du ser mørkt på julen nå, så finnes det fortsatt aktive grep man kan ta. Hva med å bryte ut fra det du gruer deg til, og gjøre julen meningsfull på en annen måte? Bidra for Alternativ Jul, være medhjelper hos Frivilligsentralen eller hos Kirkens Bymisjon. Kanskje det finnes en gammel kvinne eller mann som ikke har noen familie å feire med som du kan stille opp for. Det er så mange løsninger på det som er vanskelig. Nå som himmelen ofte er stjerneklar kan jeg titte opp og drømme meg helt bort, tenke at hver stjerne har utallige muligheter. Det gjelder bare å se de, og tro at man kan forandre det. Om du ikke ser denne muligheten, vil jeg gjerne snakke med deg for vi alle fortjener en fin julefeiring og noe å se frem til.

Under bildet deler jeg 24 oppgaver til meg selv for å gjøre førjulstiden og høytiden enda bedre for meg selv og andre:

1 ♥ Levere inn julegaver til Fattighuset
2 ♥ Glede en uteligger med julemat
3 ♥ Sende julekort til mine nærmeste
4 ♥ Gi julekort til 10 fremmede personer på gaten
5 ♥ Dra på minst en juleforestilling
6 ♥ Bake pepperkakehus med venner
7 ♥ Holde tale til familien på juleaften
8 ♥ Julekalender for Vi Tror Deg-Stiftelsen (det er allerede i gang)
9 ♥ Dra på julemarked
10 ♥ Kle meg ut som julenisse, dra til sentrum og si fine ting til alle jeg møter på (haha, hvem er med?)
11 ♥ Gjøre hver julegave personlig
12 ♥ Lage julebakst og glede noen med det
13 ♥ Besøke noen som ikke forventer det (sykehus, gamlehjem eller lignende)
14 ♥ Invitere til julegløgg
15 ♥ Se alle julefilmer jeg kommer over
16 ♥ Pynte meg med julesløyfe, glitter, gull, sølv og julefarger så ofte jeg kan (hihi, føler meg bare bra når jeg gjør det)
17 ♥ Sende en julestjerne til noen som fortjener det
18 ♥ Kjøpe en ekstra kaffe, gi den til noen og si god jul
19 ♥ Lage en fin snømann
20 ♥ Skrive en kronikk med mening og ettertanke
21 ♥ Finne et juletre og pynte opp leiligheten, selv om vi ikke blir her i selve julen er det hyggelig før og etter
22 ♥ Gi en gave til kreftforeningen så henger de opp en julestjerne på valgfritt sykehus
23 ♥ Kjøpe meg en ugly christmas sweater og gå i den flere ganger (det kan få noen til å trekke på smilebåndet)
24 ♥ Spille julemusikk så ofte jeg kan

Jeg nyter hvert sekund av førjulstiden og tenker at det er mye fint som er i vente den siste måneden av 2017. Selv om noe uventet kan dukke opp (og det har det også gjort), så har jeg tenkt «dette skal ikke prege meg», og hva kan jeg gjøre for å løse det på best mulig måte? Så kommer man frem til et svar, og forsøker. Det er bedre å prøve enn å bare stå i det som er vondt uten et forsøk på forandring. Nå har jeg ingen fasit, men vi kan snu mye vondt til noe godt om man har tro på det og ønsker en endring. Håper førjulstiden til alle blir fylt av varme, kjærlighet, glede og overraskelser ♥ Kanskje noen av oppgavene over blir tatt i bruk hos deg også? I tilfellet må du mer enn gjerne dele det her!