KJÆRE DEPRESJON

 

HVORDAN FORKLARER JEG DENNE FØLELSEN? 

OG KAN DU SE DET PÅ MEG? JEG TROR IKKE DET. JEG SKAL LIKEVEL PRØVE Å FORKLARE FOR DERE.

Jeg har tenkt, kanskje litt for mye. Om dette er noe jeg skal dele eller ikke. Jeg har også tenkt at jeg skulle dele når det hele var over, så innlegget fikk en positiv slutt. En positiv slutt blir det nok ikke, men jeg tror det er fint å dele –for jeg kan ikke være alene om ha det slik. Og vi kan ikke legge lokk på alt det som gjør vondt, for vi kommer ingen vei med det. Men kanskje vi kommer noen vei med å dele, la andre få slippe inn, åpne seg, reflektere og dele livserfaringer.

Jeg har de tre siste månedene vært deprimert. Likevel holdt meg gående, til tross for det jeg føler er et jævelskap og noe jeg vil løsrives fra. Den jævla depresjonen.

Vi er alle forskjellige individer. Noen kan skjule depresjonen, mens andre ikke klarer det. For min del kan mine nærmeste kanskje merke det i blant, men når jeg er sammen med de klarer jeg som oftest å distansere meg fra det. Det føles godt å være sammen med andre for å få tankene og følelsene på avstand. Men jeg kan ikke alltid være sammen med noen, før eller senere kommer sekundene, timene eller dagene der jeg er helt alene. Da kommer alt tilbake til meg. Som et stort slag i trynet, og jeg blir dratt inn i et dragsug av tanker og følelser jeg ikke vil ha, men som likevel spiser meg opp.

Det er ikke det at jeg isolerer meg, gråter for meg selv, skader meg eller gjør noe annet jeg ikke bør gjøre. Jeg beholder kontrollen i det hele, men det er så tungt. Hvorfor det føles tungt vet jeg ikke, for inni meg er jo helt tomt. Som at jeg ikke føler noe, men likevel føler på alt det som gjør vondt og som jeg ikke finner svar på. At jeg er bittelille June i en alt for stor verden. Hva er egentlig meningen med min eksistens? Hva er egentlig meningen med alle livene og verden? Hvem er egentlig jeg? Hvilken betydning har jeg? De eneste svaret jeg får er et null, at jeg er uten betydning og helt meningsløs.

Det føles så fortvilende at så mye ondskap og dritt får finne sted, uten at jeg kan gjøre noe med det. Alle som flykter fra krig. Alle som må oppleve sykdom, traumer og store smerter. Alle som må lide seg gjennom store smerter for å dø. Alle som må slite med å få endene til å møtes hver eneste dag. Alle som må utsette seg selv for fare og risikere liv for å overleve. Eller hva med miljøet som hver eneste dag blir forgiftet? Vil jeg egentlig være en del av alt dette?

Prøver man å gjøre en forskjell er det likevel som at det i det store bildet ikke betyr noe. Kanskje tapper man seg selv for å prøve å utrette noe. Man gir, gir og gir, men sitter kanskje ikke igjen med noe selv. Av og til skulle jeg ønske at jeg var «enkelt» sammensatt, at jeg ikke brydde meg og heller ikke tenkte på de store spørsmålene. Men slik er ikke jeg. Slik er heller ikke verden, den er komplisert, sammensatt og med utallige utfordringer som vi aldri kommer til å løse så lenge mennesker bor på planeten.

Det oppleves som et kaos av spørsmål jeg ikke vil ha og som jeg ikke finner svar på. Likevel prøver jeg å finne svarene, selv om det hadde vært mye enklere å ikke stille seg spørsmålene eller prøve å finne de. Selv om jeg har det slik, kan jeg noen ganger også synes det er merkelig. For jeg er ressurssterk og har «alt». Jeg er også en god rådgiver for andre, og vet at jeg kan oppfylle det aller meste av mine drømmer og mål. Jeg må bare ha gnisten til det, og den er der ikke akkurat nå.

I tre måneder nå har disse tankene stått på stedet hvil. Holdt fast i meg, og ikke klart å gi slipp. Jeg har tenkt at det er flere årsaker til nettopp dette. At det foregikk veldig mye i 2017, men at jeg glemte meg selv i det hele. Jeg sliter med å finne en balanse, harmoni og ro i hverdagen. Denne er viktig for å kunne kjenne på gnist og glede, i beste fall lykke. Den typiske gå på autopilot, gi alt du har og så sier det plutselig stopp, er der som en ond sirkel for meg, som jeg ønsker å komme meg ut av, men det er lettere sagt enn gjort. Det har nok også noe med årstiden, og at vi ikke har hatt en så lang og kald vinter siden 1994. Forskning viser også til dette, og at depresjon er et folkehelseproblem. Det anslås at 5 – 10 % sliter med vinterdepresjon (kilde: forskning.no).

Det som frustrerer meg er at vi i Norge har alt for liten grad av forebygging. Er det forebygging i det hele tatt? Jeg vet jeg kunne hatt det bedre nå om jeg hadde fått hjelp da jeg ba om det i januar. Jeg fortalte til fastlegen min at jeg var deprimert –snakket selvsagt rundt dette, i tillegg til at han stilte spørsmål og jeg svarte ærlig. Han forstod meg og sendte en henvisning til psykolog. Et par uker senere får jeg et brev med avslag, at jeg ikke har grunnlag for  hjelp. For meg var det et stort steg i seg selv å sitte der hos fastlegen min, åpne litt opp om hvordan jeg har det og hva jeg føler. Likevel, er ikke jeg prioritert, og får den tilbakemeldingen jeg har fått høre før –for selvstendig, ressurssterk og med et trygt og godt nettverk rundt meg. Det er fortvilende at man på dette stadiet kanskje må risikere alt det man har bygd opp av ressurser for å få hjelp. Kanskje man må pådra seg en rekke andre psykiske plager fordi vondt blir verre når man ikke får utløp for det man sitter inne med. Kanskje liv til og med blir tapt, for man anser det som nytteløst å prøve å få noe hjelp. Selv vet jeg ikke hvordan jeg skal komme meg helt ut av dette, for det har vært med meg i større eller mindre grad siden jeg var 14 år. Perioder har jeg følte meg «helt frisk», men før jeg vet ordet av det kommer det tilbake. Likevel klarer jeg meg tilsynelatende bra i samfunnet, men jeg vet at jeg, June, kunne vært en utrolig mye bedre og sterkere versjon av meg selv om jeg hadde fått den riktig oppfølgingen –som alle som ønsker hjelp, fortjener å få.

Likevel har vi et håp, og jeg velger å fortsette håpe. Håpet mitt er ikke ute, og det lille lyset skal ikke få slukne. Jeg skal som jeg har gjort før, jobbe med at det skal snu. Få det bedre igjen, for det vet jeg at jeg har fått til før. Kanskje går det over helt av seg selv, av en rekke ubevisste og bevisste valg. Eller kanskje skjer det noe i livet mitt, som jeg ikke vet om enda, som plutselig får meg til å tenke «tenk at jeg vurderte å avslutte alt, og nå opplever jeg alt dette». Nå vet jeg hva jeg ikke går glipp av, men jeg vet også at det jeg står i kan føles uutholdelig til tider, og at jeg føler meg helt maktesløs i et stort virrvarr av eksistensielle spørsmål som så langt er ubesvart.

I går åpnet jeg opp til noen av mine nærmeste, om hvordan jeg har det. Når jeg åpnet opp, var det som at spenningene i kroppen slapp litt tak. Tårene kunne ikke stoppe. I dag er jeg helt hoven rundt øynene på grunn av det, men jeg føler meg mye bedre innvendig. Jeg tror det viktigste jeg kan gjøre er å få tankene ned på papiret, kanskje slippe andre til. Sitter du å tenker «herregud, sånn skal man ikke dele på en blogg», er det også helt greit. Selv tror jeg løsningen for å forebygge psykiske helse er mer åpenhet og kommunikasjon rundt det. Hva enn du mener, kan du dele det i kommentarfeltet.

I juli 2016 skrev jeg innlegger «Kjære angst». Les det her, om du ønsker.

GRØNNSAKER MED HJEMMELAGET HOLIDAY DIP

Dette var så godt! Delte bilde på Instagram (@juneholm) og Snapchat i går, og mange spurte om oppskriften. Den fant jeg hos Linda Stuhaug, og jeg vil gjerne dele den her også. Hjemmelaget dip smaker mye bedre enn holiday dippen man kjøper fra butikken –spør du meg. Dette er sunnere snacks, og jeg savner ikke potetgull når friske grønnsaker ligger på tallerkenen med en god dip til.

Hjemmelaget holiday dip
Dette trenger du:
200 g lettrømme
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
½ ts kvitløkspulver
et dryss chili eller kayannepepper
salt og pepper

Dette gjør du:
Bland krydder inn i lettrømmen, og smak til med salt og pepper til slutt. La den gjerne stå i kjøleskapet en stund før servering, for da setter smakene seg skikkelig. Om du synes den er for mild eller sterk, så juster med lettrømme eller ekstra krydder.

Server så med de grønnsakene du foretrekker! På tallerkenen min var det brokkoli, gulrot, agurk og blomkål. Paprika, kålrot og tomat er også godt til.

 

Er så deilig å føle seg motivert til å spise sunnere og bedre. Selv har immunforsvaret mitt aldri vært så dårlig, og hele denne vinteren har jeg gått med forkjølelse og andre plager. Håper at det kan bli bedre med mer grønn og næringsrik mat. Magen er konstant oppblåst også, og jeg merker det spesielt når jeg spiser brødmat. Er så lei av dette nå, så jeg skal bli mer bevisst og vil gjerne oppdatere dere med oppskrifter og om det forbedrer seg gjennom kostholdet.

Del gjerne noen gode, sunne oppskrifter om du har! Har begynt å følge en del blogger innenfor kosthold og trening, og vil anbefale de jeg synes det er verdt å følge med dere etter hvert 🍀 God tirsdag!

HER SKAL JEG TILBRINGE HELGEN

God fredag! Nå har jeg savnet feriehuset vårt lenge, og endelig er jeg her! 💕Det skal bli så fint å tilbringe helgen her på Smøla. Det må være et av de fineste stedene jeg vet om. Så avslappende og godt å være her, og jeg er glad det er akkurat her vi har «hytte», og at røttene mine faktisk stammer herfra. Pappa er fra denne øyen, og barndomshjemmet hans er godt beholdt, bare fornyet. Avslapping, ro, god mat, spill og kvalitetstid med nære og kjære står på planen de neste dagene. Hundene er selvsagt med de også! Canelo er dessverre ikke helt i form, og jeg har vært veldig bekymret for han siste døgnet. Det går opp og ned med han, så humøret mitt blir gjerne deretter. Fra trist til glad. Akkurat nå ville han ut en tur og han logret med halen, så da føler jeg meg også litt bedre! Krysser fingrene for at det holder seg slik. 🙏🏻

Husker nesten ikke sist jeg var her, og det er nesten litt trist! Burde dra hit mye oftere for det er så fint å være her, og jeg får en sånn ro over meg som jeg sjelden har. Til sommeren skal jeg tilbake igjen, og jeg håper også at jeg kan ta med flere venner. De må oppleve Smøla de også, og helst om sommeren når øya viser seg fra sitt aller beste!

Det ble en koselig kjøretur på tre timer i stad, og nå er vi her. Varmer opp huset, har funnet frem en cider og potetgull. Ordentlig fredagskos med andre ord. Påsken har nesten startet for min del, og det føles bra! 🌼

SISTE DEL AV BURSDAGSFEIRINGEN

Er så glad for at jeg fikk en sånn kveld med mine gode venner før jeg dro fra Oslo for tre uker! Blir så stolt, rørt og glad inni meg når jeg tenker på hvor gode venner dette er. Alle samlet seg for å feire meg 😍 Julia kom til og med fra Bergen «bare» for dette. Etter vi hadde vært å spist bursdagsmiddag på Sumo, gikk turen til leiligheten for å feire før vi dro til Grand Hotel. Planen var egentlig å dra videre tidligere, men vi hadde det så hyggelig i eget selskap at tiden gikk litt fra oss. Må også nevne at jeg fikk utrolig fine gaver! Klær, undertøy, blomster, accessories og håndduk fra Missoni –akkurat det jeg ønsket meg!

Vi trenger ikke noe underholdning for å ha det gøy, men hadde en drikkelek underveis der vi kom med hver vår påstand for så peke på den vi synes det gjaldt. For eksempel «hvem kommer til å bli først sjekket opp i kveld?» Hvem kommer til å kysse noen i kveld?» «Hvem kommer til å bruke mest penger på byen?» «Og hvem kommer til å danse mest?» Ganske barnslig, men så gøy! Haha!

Så flotte folk skal man lete lenge etter ♥ Julia, Andrea, Bjørn Erik, Glenn, Julian, Astrid, Kristine og Lovise – jeg er så glad i de!

Nå kommer det til å bli en stund til vi samles igjen, men jeg gleder meg allerede til neste gang og det som venter oss da.

Passer egentlig bra at det er nå leiligheten skal utbedres i tre uker, siden det er påskeferie i mellomtiden! Den hadde jeg uansett tilbrakt sammen med familien, og det blir fint ♥ Om tre uker er jeg nok mer enn klar for Oslo igjen, og forhåpentligvis er våren kommet da, for jeg gleder meg til skikkelig til vår og sommer nå!

HAR DU SETT NOE SÅ FRISTENDE?

Blank i øynene fordi jeg er så rørt, og et smil som ikke kunne blitt større. Jeg fikk verdens beste bursdagsfeiring på lørdag! I dette innlegget vil jeg gi en spesiell takk til Sumo Restaurant på Solli Plass, for bedre mat og service kunne vi ikke drømt om. Tenk å sitte rundt et langbord med nære venner på en fin restaurant, og spise det aller beste man vet. Det kan ikke bli bedre enn det, og jeg følte meg så heldig og takknemlig der jeg satt ♡ Ikke farlig å fylle 27 år når det er slik! En kveld jeg aldri kommer til å glemme, men som jeg ofte kommer til å drømme om igjen. Et langbord det var til å bli euforisk av, og det er jeg sikker på at samtlige rundt bordet er enige i!

Ikke rart jeg føler meg rørt og takknemlig over dette! Alle rundt bordet i bursdagen elsker sushi, men om man vil besøke Sumo med andre matønsker, så har de flere asiatiske varmretter og salater. Nam, så avsluttet vi med deilige desserter. Hvis dere ikke har smakt det enda, må dere smake cheesecake balls. Alt var helt nydelig, men den… helt magisk!

Ikke rart man føler seg euforisk, når man sitter på enden og har denne utsikten! Selv om det var utrolig mye på bordet, så var det ikke mye igjen. Sushien som var til overs tok vi med hjem, og det ble borte til frokosten neste dag. Synes det er vanskelig å velge noe fra menyen som overgår noe annet for det er så mye godt, men Ebi Ringo, Hot Philadelphia, Morudoba Sake og Kamp Hachimitsu (hvis dere liker and og chevre) er noen av det jeg liker best fra menyen, men som sagt vanskelig når det er så mye fristende. Hele menyen kan du se her.

Skål sammen med mine fine! Julian, Andrea, Lovise, Astrid, Kristine, Julia, Bjørn Erik, Andreas og Glenn ♡ Det var helt perfekt å starte feiringen sammen her, så det anbefaler jeg alle å gjøre en kveld man ønsker å unne seg noe godt og ekstra hyggelig. Trenger ikke å være bursdag for å kose seg slik en hvilken som helst dag! Reserver bord i forkant, da det ofte er fullt på Sumo. Bestill bord her.

SÅ FORNØYD!

SPONSET BEHANDLING

I går dro jeg og Julia til Hairport Frisør på Sandaker for å style håret vårt til bursdagsfeiringen! Der ble vi møtt av skjønneste Eline som jeg har møtt ved flere anledninger dette året. Hun ordnet nemlig håret mitt til Vixen Influencer Awards og kickoffet til United Influencers også. Nå har hun ordnet meg tre ganger, og hver gang har det vært 10 av 10, og jeg har vært så fornøyd. Er virkelig en fornøyelse å få ordnet håret hos noen som kan det. Hadde jo aldri i verden fått til denne stylingen på egenhånd. Hver gang har jeg sagt til Eline at hun kan gjøre hva hun vil, og det har alltid endt med et resultat som passer til antrekket og anledningen. Resultatet holder en evighet også, og var faktisk like fint da jeg våknet i dag tidlig. Til spesielle anledninger har hår, sminke og antrekk alt å gjøre for hvordan jeg føler meg den kvelden, og i går følte jeg meg veldig fin –om jeg får lov å si det selv.

Kjole fra Nelly.com finner du HER (annoneselenke).

Timene hos frisøren gikk fort i så fint selskap! Kombinasjonen kan jo ikke slå feil? Sitte i en stol for å få ordnet håret (det er så luksus), drikke bobler fra glasset og bruke noen timer med to fine folk. Herlig start på bursdagsfeiringen med andre ord!

 

Fine bestevenninna mi! Julia ♥

Tusen takk til Eline og Hairport for så god hjelp! Vet hvem jeg skal komme til ved neste anledning jeg skal style håret mitt, for det er så deilig å føle seg så fornøyd!  ♥

OVERRASKENDE BURSDAGSFEST

WOW, for en dag og feiring det ble i går! Er jo to uker siden jeg hadde bursdag, men vi har ikke feiret, og det bestemte de nærmeste vennene mine for å gjøre noe med i går. Altså, må bare si at jeg har verdens beste venner, og jeg er så glad i de at jeg kan begynne å gråte av tanken ♥  Det var derfor Julia kom fra Bergen til Oslo i helgen –for å feire meg! Kan nesten ikke tro at det er sant, og at jeg er så heldig sånne mennesker i livet mitt. Vi var 10 stykk, og alle storkoste seg. Er så glad for at vennene mine går så godt sammen.

Flere bilder og mer fra feiringen kommer. Var jo tidenes opplegg med hårstyling på en av Hairport sine salonger, og jeg ble så fornøyd. Etter det gikk turen til Solli Plass for å spise det aller beste jeg vet, nemlig sushi på Sumo Sushi. De hadde ordnet det største sushibordet jeg har sett. Etter det ble vi kjørt til leiligheten hvor vi koste oss før vi dro videre til Grand Hotel. Alt var helt fantastisk, det eneste jeg savnet var at drømmemannen plutselig dukket opp, haha. Kom nok tomhendt hjem denne gangen også! I dag føler jeg meg litt i «slow motion», men har godt selskap av Julia, så er det jo ikke feil med en søndag der man går i pysj hele dagen heller.

Her med bestekompisen min Glenn, som jeg er så utrolig glad i ♥

PERFEKT FREDAGSKVELD

REKLAME FOR FRIDAY’S

Det er ingen tvil om at restauranten jeg oftest har besøkt med venner er Friday’s, derfor er det med stor glede at jeg nå har et samarbeid med de. Var så heldig at jeg fikk ta med meg noen gode venner, og da jeg ringte Julia for å spørre om hun ble med, jublet hun i telefonen og sier «du vet hvor mye jeg elsker Friday’s!». Kvelden ble helt fantastisk, og det er lenge siden jeg har hatt det så hyggelig, ikke minst gøy. Sier jo seg selv at det blir god stemning når man setter av en fredagskveld for å kose seg med deilige drinker og mat i flere timer, sammen med gode venner. Det ble også live-musikk utover kvelden, så da tok jeg også frem dansefoten! Finnes muligens ikke et bedre sted å tilbringe fredagskvelden enn på Friday’s, men det som er så fint, er at man kan få denne fredagsfølelsen hver gang man besøker Friday’s, enten det er lunsj eller middag en vanlig hverdag, drinker på kvelden eller kanskje dagen derpå. Har også tilbrakt mange sommerdager på denne restauranten med fristende mat og utepils. Menyen har noe for alle, og utvalget er stort, så Friday’s er og forblir en favoritt. Er så heldig at jeg får dele ut fire gavekort til dere (se nederst i innlegget). Så glad for at jeg gi noen av dere den samme opplevelsen som vi hadde i går! ♥

Fra menyen bestilte vi «Three for all», «Sharing Platter» og ekstra mozarella sticks og dipping sauces til forrett. Med dette på bordet så fikk vi en kombinasjon med flere fristelser og herlige smaker. Til hovedrett så var alle gira på ulike burgere, mens Glenn gikk for Chicken Quesadilla. Alt falt i smak, og vi var fristet til milkshake (dette må være verdens beste milkshake) og dessert –for det har vi allerede prøvd flere ganger før, men det må vi spare til neste gang for vi ble så mette denne gangen. Hele menyen kan du se her.

Alle drinkene falt også i smak, men favorittene mine ble de med mango i! Helt nydelig, så det er ikke uten grunn Friday’s er godt kjent for drinkene sine. De andre rundt bordet likte også godt Long Island Iced Tea.

Vet ikke om jeg klarer å plukke ut noen favoritter fra menyen, for det er så mye godt, men kan avsløre at jeg flere ganger har dratt til Friday’s spesielt for å spise Mozarella Sticks, Chimichurri Wings og så klart burger med gode dipper og fries til.

Nå har jeg akkurat lest blogginnlegget Julia skrev om gårsdagen, og jeg fikk lyst å dra rett til Friday’s igjen for å mette en rumlende mage. Så var det jo så hyggelig at jeg begynner å smile ved tanken! Var nesten ferdig med innlegget mitt da jeg så at Julia hadde postet, og så har vi begge utrolig nok overskriften «Perfekt fredagskveld». Det var ikke planlagt, men heller et bevis på at alt var så bra som det kunne være denne kvelden, for vi koste oss slik.

Tusen takk til Friday’s for en så fin kveld med mye god mat og drikke, og ikke minst til de gode vennene mine som det alltid er gøy å dele slike opplevelser med! Føler meg utrolig heldig, så gleder jeg meg allerede til neste gang.

KONKURRANSE: Vil du også kose deg på Friday’s slik vi gjorde i går? Er så heldig å dele ut fire gavekort til to vinnere. Gavekortene er på 300 kroner pr. stk. Det vil si, et gavekort til deg, og et gavekort til en venn. Å dra på Friday’s er en opplevelse med god mat og drikke, og opplevelsen blir ekstra hyggelig om den kan deles med noen man er glad i. Legg igjen en kommentar med din e-post, så trekker jeg to vinnere som får to gavekort i løpet av neste uke ♡ 

UNGE LOVENDE

Det er mulig jeg henger langt etter «alle» andre, men jeg har ikke hørt om Unge lovende før Astrid fortalte om den forrige uke. Sesong 3 kom nå i slutten av februar, så kanskje jeg ikke henger så langt etter likevel. Begynte å se serien på søndagskveld, og to døgn senere var jeg ferdig med de tre sesongene. Det vil jeg si er en indikator på at jeg likte den, og synes den er verdt en anbefaling. Kjedet meg ikke et sekund i løpet av noen av episodene, og er helt sikker på at mange andre også vil bli revet med.

Serien handler om livene til tre venninner i 20-årene i Oslo som prøver å følge drømmene sine. Unge lovende er aktuell for målgruppen, og har høy gjenkjennelsesfaktor –altså, alle disse kleine episodene, kjærlighet og drama, vi kan garantert sammenligne det med noe fra eget liv. Dette er dønn ærlig og ekte! Underveis har jeg både ledd og tørket tårer for meg selv. Må skryte av hovedkarakterene som er helt fantastiske! Gøy å se igjen flere i serien som jeg studerte med på Westerdals også.

Godt å variere mellom dokumentar, drama og krim (er det jeg har sett på i det siste). Nå som jeg har sett ferdig Unge lovende skal jeg se siste sesong av Broen. Etter det har jeg ingen anelse, men kanskje dere har en anbefaling til meg? 💋

FRA DØMT TIL FRIKJENT

Dette gjør vondt å skrive, men det er føles ufattelig viktig å belyse det. Hendelsen har preget meg siden ei venninne ringte meg samme dag som voldtekten skjedde, og jeg har vært her for henne siden og vært oppdatert på saken. De siste ukene har det gjort ekstra vondt, og jeg kan ikke fatte at noe så urettferdig kan skje i vår velferdsstat. 

Politiet tok saken på alvor da de fikk inn anmeldelsen i desember 2016, og i oktober 2017 kunne vi puste litt ut. Saken var oppe i Tingretten og han ble dømt til fengsel og betale oppreisningserstatning.

Her er utdrag fra saken VG publiserte:
Journalist dømt for voldtekt av en kvinnelig frilanser

En journalist i 30-årene er dømt til fengsel i fire år og tre måneder for sovevoldtekt av en ung kvinnelig frilansjournalist.

Retten kom til at mannen hadde samleie med kvinnen, som er i 20-årene, til tross for at hun sov og/eller var ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av beruselse.

 

Ifølge dommen skjedde sovevoldtekten på et nachspiel i desember 2016. Kvinnen, som da var frilansjournalist på samme arbeidsplass som tiltalte, var så full at hun ramlet i bakken mens de ventet på drosjen som skulle ta henne til et nachspiel sammen med flere andre. Hun kastet opp på veien, og da de kom fram var hun forvirret og søvnig og måtte støttes inn i huset, ifølge dommen. Der ble kvinnen hjulpet inn på et soverom i underetasjen. Etterpå gikk de andre opp for å drikke hvitvin. Etter 15-30 minutter gikk tiltalte ned på soverommet hvor kvinnen lå. Mens hun sov, heter det i dommen, hadde han samleie med henne.

– Hun var på grunn av beruselse ute av stand til å motsette seg seksuell omgang da tiltalte kom inn på soverommet og la seg i sengen, skriver tingretten i dommen. Tiltalte, som erkjente seg ikke skyldig under hovedforhandlingene, har forklart at han ble full etter å ha drukket øl og whisky. Han hevder at kvinnen samtykket til den seksuelle omgangen, men dette fester ikke retten lit til.

– Tiltalte som skal bedømmes som om han var edru, forstod at fornærmede ikke var i stand til å ta vare på seg selv herunder motsette seg hans handling, heter det i dommen. Mannen ble også dømt for å ha sendt kvinnen en Snapchat-melding som retten finner å være «rettsstridig adferd». Retten mener meldingen var klart egnet til å påvirke fornærmedes rolle som vitne i saken.

Han skrev blant annet: «Som en friendly hands-up, vil jeg bare si at jeg kommer til å gå til rettslig motangrep dersom jeg ikke blir renvasket snarest, med henleggelseskode «Intet straffbart forhold.» Han skrev også: «Dette er overhode ingen trussel mot deg, jeg vil bare gjøre deg klar over at det -kan- bli runde(r) i retten dersom jeg ikke blir renvasket.»

– Saken er anket. Han har anket både skyldspørsmålet og erstatningsspørsmålet, sier mannens forsvarer til VG.

For noen uker siden var saken oppe i Lagmannsretten, og der skjer det jeg overhode ikke kan fatte. Fra å bli dømt til fire år og tre måneder, samt å betale oppreisningserstatning blir har frifunnet fra alt. Det henger virkelig ikke på greip, og er helt ubegripelig for meg å skjønne. Hvorfor ta det store steget å anmelde noen som har gjort en slik ugjerning og sitte runder i retten for ingenting. Det skal ikke være slik at man skal tenke at «alle kan begå voldtekter, for man blir ikke dømt likevel». Denne saken er et godt eksempel på det, til tross for bevis og at jenta gjorde alt riktig fra starten av. Hun gikk rett til voldtektsmottaket og anmeldte samme dag. Jeg har kjent henne i mange år, og vet at hun er dønn ærlig og troverdig (dette er egentlig unødvendig å skrive, men jeg gjør det likevel). Hun visste fra starten at dette var overhodet ikke noe hun hadde blitt med på. Voldtektsmannen derimot, så sin rett til å utnytte ei som var alt for beruset til å motsette seg handlingen.

Systemet kan ikke være sånn at en person først blir dømt av fagdommere i Tingretten, for så å bli frikjent av ti ukyndige mennesker i Lagmannsretten? Skjønner ikke at forskjellene kan være så store, og det er ikke slik rettssystemet vårt skal være. Det skal ikke føles som en ren tilfeldighet om noen blir dømt eller ikke. Det er det i dette tilfellet, og dessverre mange andre også.

Jeg kommer aldri til å glemme samtalen vi hadde samme dag som hendelsen skjedde. Stemmen hennes var skjelven og hun var helt fra seg av redsel og fortvilelse. Senere har vi også hatt samtaler der hun har hatt angst eller vært svært nedfor. Naturlige reaksjoner etter et slik traume, og som jeg kan kjenne meg godt igjen i. Håper så inderlig at det ikke stopper her. Det kan det bare ikke gjøre, for det er så urettferdig. En voldtektsmann går fri, og ei som har blitt utsatt for noe av det verste man kan bli utsatt for, får ikke rettferdigheten hun fortjener.

Forrige uke tok jeg kontakt med John Christian Elden, og vil gi han en stor takk for at han har oppnevnt seg som bistandsadvokat for henne og nå ser på saken. Prøver å ikke miste håpet og krysser alt jeg har for at denne saken ikke stopper her, og får en riktig og mer rettferdig avslutning.