RØDEHAVET DEL I

Annonse: Sponset av CampFluid

Når hverdagen kommer igjen, er det godt å mimre tilbake til ferie. Jeg er ofte sånn, selv om jeg liker hverdagen også. Tankene på hvor fantastiske mennesker jeg fikk møte og hvor bra opplevelse det var, har slått meg utallige ganger allerede. På en sånn tur, der man omgås hele dagene blir man godt kjent med hverandre, og omgivelsene gjorde det enda finere selvsagt. Har allerede møtt igjen noen fra turen, og nye møter venter også. Blant annet middagsselskap, bursdag og kaffeslabberas. Utrolig hyggelig, og neste år gjentar vi det hele med en ny tur arrangert av CampFluid.

Vi var en gjeng på 27, og over halvparten kitet. Gjett om jeg ble fristet? Så i løpet av vinteren tipper jeg at jeg blir med på et kurs! Virker helt magisk å mestre dette, både på snø og vann. Ellers tok flere dykkekurs, men jeg holdt meg til snorkling denne gangen. Føler meg virkelig i mitt rette element i vann, så kanskje ikke så rart det ble «hopp i havet» både dag og natt. Hoppet til og med uti fullt påkledd en kveld. Noen har kanskje sett det på Instastory? Blir ikke så mye mer spontant enn det, si!

Det var så mange inspirerende folk ombord, så vi fikk blant annet kokkekurs og foredrag om selveste Sydpolen. Nemlig en landslagskokk og eventyrer som reisefølge, for å nevne to av mange med inspirerende bakgrunner. Gjennom dagene fikk vi forresten servert tre måltider. De hadde godt utvalg, både vegetar, fisk og kjøtt. Mye tilbehør også, så vi ble ikke matleie på turen. Måltidene ble samlingspunkt for alle, og vi fikk mange gode samtaler rundt bordene.

Jeg har så mange flere bilder, så her må det komme en del to! Tar det i morgen  🏝🌈✨😎

KONSERT MED THE CHAINSMOKERS

God helg! Festen tok jeg på torsdagskveld da jeg dro på The Chainsmokers sammen med Astrid, Ina og Camilla. For en stemning det var, og for et show de stod for. Litt av en oppvarming til helgen, selv om det sannsynligvis ikke blir noe som topper denne opplevelsen i helgen. Vi danset, sang og smilte bredt under hele konserten. Følte nesten jeg var i en annen verden da jeg kom inn Telenor Arena til fantastisk musikk og festglade mennesker. Broiler sørget for en super oppvarming forresten! Denne kvelden tar vi med oss videre, for du verden så gøy det var.

Mine favoritter ♪
The Chainsmokers – Sick Boy
The Chainsmokers – Paris
The Chainsmokers & Coldplay – Something Just Like This
The Chainsmokers – You Owe Me
The Chainsmokers – Closer ft. Halsey
The Chainsmokers – All We Know ft. Phoebe Ryan
The Chainsmokers – Don’t Let Me Down ft. Daya
The Chainsmokers – Break Up Every Night

Camilla, Ina og Astrid 😍

💕 Nyt lørdagen videre, så snakkes vi!

PLUTSELIG SNUR DET

«Plutselig snur det,» sa jeg da jeg tok farvel med noen flotte damer tidligere i dag. Akkurat det har denne uken vist meg. At muligheter og overraskelser plutselig kommer. Gjerne når man minst venter det. Har følt så mange ganger at jeg står i en gjørme som jeg ikke kommer meg ut av, og at det går sakte fremover. Det har snudd nå, og jeg ser at jeg jobbet meg fremover når jeg stod i denne «gjørmen» også. Foruten det som var da, hadde ikke nå vært det samme. Håper det gir mening for deg også, for akkurat nå er jeg sulten, ivrig og motivert –på en sånn måte jeg elsker.

Følg magefølelsen.
Grip muligheter.
Ta sjanser.
Se løsninger.
Sende ut positiv energi.
Plutselig er målet nådd.

Hva er ditt mål for høsten?
Tenk over det.

I dag har jeg møtt tre flotte damer som snart starter et coaching firma. Veldig spennende! Etter det gikk turen til en kafé for å skrive litt. Ikke helt ferdig med det for dagen, men før jeg fortsetter følte jeg for å oppdatere her, og så skal jeg ut for å gå en tur nå med to venninner. Det blir deilig!

POKÉ BOWL

Midt mellom alle ferieinnleggene som har vært den siste tiden, vil jeg dele noe supergodt. Noe som må prøves! Nemlig poké bowl. Det kan være både lunsj og middag. Retten er full av gode ingredienser, og kombinasjonen fyller munnen med en deilig smak. Det var venninnen min Kine som foreslo å lage det en kveld, og jeg var lett med på den. Enkelt å lage, og kanskje det beste av alt, man koser seg lenge med dette måltidet. Hvert fall om man bruker spisepinner.

Vi brukte disse ingrediensene:
Salma laks
Sushiris
Agurk
Mango
Avocado
Vårløk
Purre
Koriander
Lime
Ingefær
Soyasaus
Sesamfrø
Chilimajones

Dette gjør du:
Kok opp sushirisen som anvist på forpakningen. Kutt opp ingrediensene. Ha det i skåler og blant din poké bowl. For så klemme over en lime, strø over sesamfrø, ønsket mengde med soyasaus og chilimajones. Enkelt som bare det, med andre ord! Resultatene på våre to poké bowls ble likevel helt forskjellig sammensatt av mengder. Jeg droppet også risen, siden jeg synes det smaker like godt uten.

Poke er en rå fiskesalat som serveres som forrett i det hawaiiske kjøkken. Poke er det hawaiiske verbet for å skjære eller kutte. Tradisjonelle former for poke er aku, ahi og he’e.

DET OVERGIKK ALLE FORVENTNINGENE

Annonse: Sponset av CampFluid

Hvor skal jeg starte? Jeg har så mange opplevelser, minner og bilder jeg vil dele med dere fra reisen, så vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Kan starte med å si at det var FANTASTISK. Gjengen vi dro sammen med var så bra at jeg nesten ikke kan skjønne det. Ble faktisk våt i øynene da vi skulle si farvel, for vi har ledd mye, hatt gode samtaler og ikke minst delt en reise som jeg aldri kommer til å glemme. Cruise i Rødehavet er virkelig til å anbefale, både for de som vil ha en nydelig ferie og til de som vil ha verdens flotteste omgivelser for å kite. Forresten både luksuscruise og aktivitetscruise i ett! Jeg kitet ikke denne gangen selv, men neste gang er det ingen tvil. Ser så utrolig gøy ut å kunne flyte bortover havet med en stor drage over seg (kite), og gli bortover vannet på brettet samtidig. Ingen tvil om at det vil gi mestringsfølelse! Det var også snorkling eller dykking for de som ønsket det, i tillegg til at vi badet mye og fikk slikket en del sol. Vi kjørte også tube og tok noen treningsøkter på dekk. Festligheter ble det også for de som ønsket det.

Møtte uken med glede og forventninger, men likevel overgikk det alle forventningene jeg hadde på forhånd! Både jeg og Julia sa oss enig i at det virkelig er toppen av ferier vi har hatt. Kan ikke sammenlignes med noe annet, og det er bare noe spesielt med å være på en båt, ha alt på ett og samme sted, og likevel ha så mange muligheter. De ansatte på båten gjorde sitt ytterste for å servere oss gode måltider og tilrettelegge for oss. Er så utrolig stolt over å ha fått hatt dette samarbeidet med CampFluid, som har arrangert en reise der hele gjengen på 27 var fornøyd. De har forresten mange andre reiser det er verdt å bli med på, så sjekk det ut og få en opplevelse som er utenom det vanlige.

EKTEFØLT OG LYKKELIG ✨

Flere bilder og opplevelser kommer! Nå er det litt å ta igjen siden jeg ikke har fått vært noe særlig på nett i løpet av uken. Var dårlig dekning siden vi var ute på havet. Noe som forresten var en befrielse. Hadde ikke vært samme tilstedeværelse og så gode samtaler om telefonen var med til enhver tid og jeg stresset for å oppdatere til enhver tid. Tar det igjen nå, så gleder meg til å dele enda mer med dere 💛

ENDELIG ER DAGEN HER

Heeeei fra loungen på Gardermoen ✈️

Woho! Endelig er dagen her. Jeg og Julia skal på vår tredje ferie sammen, men nå er det hele fem(!) år siden sist. I 2013 var vi i London sammen, og i 2012 i Riga. Virkelig på høytid å gjenta det, og denne gangen tror jeg det blir mer minnerikt og opplevelsesfylt enn det vi har delt tidligere. En reise til Rødehavet på luksusyat kan ikke sammenlignes med noen andre reiser jeg har vært på, og gleder meg selvsagt stort til det. Lite gir meg så mye som reiser! Føler jeg vokser som person av det, i tillegg til at man føler seg rikere med slike minner bak seg. Er noe med frihetsfølelsen man får, samt alle nye inntrykk og opplevelser som blir med videre. Det kan ikke bli annet enn fantastisk når jeg deler det med Julia. Krysser alt jeg har for at uken blir bra, og jeg er så glad for denne ferien! Gleder meg til å ta dere med på det hele 😍

Nå er det innsjekk om en time, så vi får rusle fra loungen til gaten! Håper helgen deres er fantastisk, så snakkes vi i Egypt neste gang 💕 Masse positiv energi herfra!

VERDENSDAGEN FOR SELVMORDSFOREBYGGING

11. september – i går – var det verdensdagen for selvmordsforebygging. Jeg fikk påminnelser om det gjennom dagen, og da jeg la meg kom kreativiteten og ønske om å skrive noe. Til de som har selvmordstanker og til de som har opplevd å miste noen gjennom selvmord. Dette er noe vi må forebygge, og for å forebygge må vi skape åpenhet og forståelse rundt temaet.

Til de som har selvmordstanker:
Man føler ikke mye, kjenner på tomhet og likegyldighet. Det er mørkt og negativt. Ser ingen utveier eller løsninger. Man glemmer hvordan det var å føle. Jeg har selv vært åpen om at jeg har hatt slike tanker, og jeg vet hvor mye det kan prege et liv å gå med slike tanker. Den viktigste nøkkelen for meg i denne prosessen var åpenhet. Det ble bare bedre om jeg klarte å dele med noen. Så jeg skrev og snakket om det. Før jeg kom så langt, holdt jeg det lenge for meg selv. For om jeg skulle åpne munnen min om det, virket det både dramatisk, skummelt og skambelagt. Det verste er kanskje å ikke vite hvorfor man går med disse tankene. Mitt svar på det nå, er at det ligger noe til grunn. Noe som kan løses opp i. Man er aldri alene om å ha det sånn, du vet bare ikke om det fordi du ikke har delt det med noen. Går man til lege eller psykolog, skal jeg garantere du ikke er det første tilfellet de hører om, og de møter deg med hjelp, råd og forståelse. Det blir ikke bedre av å holde det for seg selv, heller tvert imot. Del, for å få et annet perspektiv og hjelp til å løse opp i disse flokene som føles uendelige. Livet skal nemlig ikke være sånn. Selv om du kanskje ikke tror meg nå, så vil du forstå det en dag.

Til dere som har opplevd en nær ta selvmord:
Du sitter der med utallige spørsmål og et sjokk. Kanskje føler du deg ikke bra nok, fordi du forteller deg selv at du ikke gjorde nok eller skulle håndtert ting annerledes. Du gjennomgår et traume. Besitter en tomhet som aldri kan gå bort. Det preger oss alle når noen går bort, men kanskje spesielt når man mister noen så brått og uventet. Husk dette, du gjorde ikke noe feil. Det var ikke din feil eller skyld. Du skal ikke bære lasten på dine skuldre. For de som opplever dette, så håper jeg hender blir strukket ut for å gi trøst og hjelp. Du skal ikke bære all denne lasten og alle disse spørsmålene og tankene alene. Snakk med noen, og alle disse følelsene som er så ufattelig vonde blir lettere å bære. Du er heller ikke alene.

Tekstene jeg skrev i natt:

Husk å ta vare på deg selv,
og om du har mer å gi –ta vare på andre 💛

FRA ENGANGSKAMERAET

Det er nostalgi. Det er barndom. Det er åtti- og nittitallet. Det er gamledager. En gang hadde vi bare engangskamera. Jeg hadde nesten glemt det, men sånn var det. Så kom jeg på det, ved spesielle anledninger var engangskamera alltid en selvfølge før, på samme måte som at speilreflekskamera er det for meg nå. Sånn var det på turen vår også. Vi foreviget minnene med hver vår mobil, jeg med et speilreflekskamera og Inga-Sofie med engangskamera. I helgen sendte hun de fremkalte bildene. Ikke analogt, men digitalt vel og merke. Kornete, og noen som at de er forvrengte, men så er det bare sånn det blir på disse kameraene. Utrolig gøy å ha de på denne måten også, så her kommer det mer fra Vegas og noen knips under vann som kunne vært fra hvilken som helst strand. Idyllen kommer ikke helt til sin rett, men det har sin sjarm det også. Bli med litt tilbake!

𝕣𝕖𝕒𝕝𝕚𝕥𝕪 👈 👉 𝕝𝕒𝕤 𝕧𝕖𝕘𝕒𝕤

𝕠𝕙 𝕙𝕖𝕪, 𝕧𝕖𝕟𝕚𝕔𝕖 𝕓𝕖𝕒𝕔𝕙

𝕪𝕠𝕦’𝕝𝕝 𝕟𝕖𝕧𝕖𝕣 𝕜𝕟𝕠𝕨 𝕦𝕟𝕥𝕚𝕝 𝕪𝕠𝕦 𝕘𝕠

Nå er en utrolig fin helg med familiebesøk lagt bak meg. Her har det hverken vært kamera eller data, og jeg har skrudd av varslene på telefonen for å bli minst mulig forstyrret. Lørdag ruslet vi på Aker Brygge der det var Matstreif, og satt mange timer på restaurantene vi dro innom. Søndag var det sen morgen, god frokost og middagsselskap, før vi dro til Nydalen for å prøve oss på Fangene på Fortet. Jeg har vært der noen ganger før, men det var veldig gøy å være på team med familien for første gang. Nå er foreldrene på vei hjem og en ny uke i gang. Håper det blir en fin uke for alle. Selv synes jeg det er litt kos å kjenne på høsten igjen, er jo gått et år siden sist 🎇

JETLAGGED

God kveld dere 🌈 Ordet jetlag har fått en ny betydning for meg. Tror ikke en gang jeg tør å nevne hvor lenge jeg sov i dag. Dette var ingen problem når vi kom til LA. Det gikk av seg selv, men det var riktig at det var vanskeligere andre veien. Det må bare gå seg til, selv om jeg har prøvd iherdig allerede!

Bildene over er fra Laguna Beach, og der var det så flott! Ligger bare en times kjøretur fra Los Angeles, og det føles som man er på et helt nytt sted når man kommer dit. Kan ikke sammenlignes med en storby, men mer et feriested. Kan se for meg at det er flott å reise hit for langhelger, eller noen dager når man vil koble av. For oss var det helt fantastisk å dra hit etter Las Vegas. Ingen andre planer på agendaen enn å besøke strender, sole oss og ha det kos. Var på en av strendene her vi hadde piknik i solnedgangen også. Dette var muligens den fineste kvelden på hele reisen 💕 Vi dro innom flere strender her, blant annet tok vi «Thousand step stairs» som åpenbart gikk til «1000 steps beach». En lang, lang trapp ned til stranden, og det var veldig fint nede der. Vi fikk et stort område for oss selv, og badet mye, Vi så tårnet der nede som vi hadde sett på så mange bilder, og skulle besøke grottene vi også visste var utrolig flotte. Grottene hadde vært stengt i et par måneder på grunn av en alvorlig ulykke, så de får vi nøye oss med å se gjennom bildene. Bølgene er så sterke der, så forstår godt at man må ta hensyn og være forsiktige. Er nok enda flere spotter vi burde ha sett, men kommer tilbake for å nyte mer av dette nydelige stedet. Laguna Beach er verdt å besøke om man først er i LA 😍

ET ÅR SIDEN

I dag er det et år siden Vi Tror Deg vant Skamløsprisen, og i den anledning ble vi invitert for å holde innlegg for årets forsamling. En stor, flott gjeng med fagpersoner, forkjempere og andre interesserte. Else Kåss Furuseth var i år som i fjor konferansier, og da sier det vel selv at et godt utgangspunkt ligger til grunn? Den dama må være den morsomste jeg vet! Sex og Samfunn hadde laget nok et flott program, og det var god variasjon av humor, musikk og viktig påfyll!

Sammen med Andrea sa vi noen ord om stiftelsen, tiden som har gått siden oppstart og hva vi jobber med. Til slutt holdt jeg et innlegg som jeg skrev før jeg dro, og fikk så positive tilbakemeldinger på det at jeg gjerne vil dele det her også:

Tenk at det er et år siden vi stod her og tok i mot Skamløsprisen 2017 for Vi Tror Deg-Stiftelsen. Rørte, takknemlige og fortsatt ydmyke for det. Det var utvilsomt et av våre stolteste øyeblikk, og en bekreftelse på at arbeidet ble satt pris på og er viktig.

Vi ønsket mer åpenhet og diskusjon rundt voldtekt, seksuelle overgrep og trakasseringer. Ikke minst, større rettssikkerhet for utsatte og deres pårørende. Åpenbart var dette ønsket også etterlengtet av så mange andre. I startet av 2017 ble stiftelsen lansert, og det tok bokstavelig talt av over natta. Det var endelig ei tid for større åpenhet om problematikken. De fleste hadde fått nok av den store skyggen som lå over oss av skam, ikke minst tabu. Vi, og mange andre har fått høre «dette snakker vi ikke om», «er du oppmerksomhetssyk nå», og «når skal du bli ferdig med det?». Noe vi aldri bør eller burde høre, for dette er noe vi må snakke om, noe vi må rette oppmerksomheten mot og det er ikke noe vi skal bli ferdig med så lenge det fortsatt skjer. Rettferdigheten er langt fra seiret!

Vi har snakket med tusener av utsatte og pårørende siden stiftelsen ble lansert. Vi har støttet i rettssaker og vært en del av det som er en alt for lang prosess for så alt for mange. En prosess som dessverre er så krevende at de som er fornærmet lett kan føle seg tråkket på gjentatte ganger når de allerede ligger nede. Hvorfor skal det være sånn? Hvorfor skal fortsatt mange oppleve å ikke bli trodd? Hvorfor skal det være bedre rettssikkerhet for tiltalte enn fornærmede? Spørsmål vi har stilt oss utallige ganger og fortsatt ikke har fått svar på.

Det er mange saker som føles opprivende. Spesielt tenker jeg på to saker fra i år, som vi ikke kan fatte og begripe. Vi har hatt kontakt med begge de fornærmede, som vi var helt sikre på kom til å oppleve rettferdighet. Dessverre fikk de ikke det. I oktober 2017 ble en journalist dømt til fire år og tre måneder fengsel for voldtekt av en ung, kvinnelig frilanser på samme arbeidsplass. Han ble også dømt for trusler, etter å ha sendt truende meldinger mot henne under etterforskningen av saken. Han ble også dømt til å betale erstatning. En sak vi fulgte, og var sikker på skulle ende med samme strafferamme da saken kom opp i Lagmannsretten i mai i år. I stedet skjedde det vi ikke trodde kunne skje. Han ble frifunnet for alt, enda hvor gode bevis det var i saken.

En annen sak, som nylig har vært oppe i Tingretten fant sted i Molde. En MFK-spiller ble tiltalt for sovevoldtekt, og det var gode bevis, blant annet lydopptak. Fornærmede måtte høre mye, og en av uttalelsene er fra fotballklubben som sier at de stoler på spilleren. Vi vil si som Sjak Haaheim i Advokatforeningen. «Voldtekt er en særdeles alvorlig forbrytelse og når fotballtreneren sier at de har valgt å stole på mannen, så kan man ikke annet enn å lese ut fra det at de legger hans forklaring til grunn – og ser bort fra hennes. Det er veldig spesielt at Solskjær implisitt tar parti i en straffesak ved å uttale at han stoler på det spilleren sier. Da blir budskapet samtidig at han ikke stoler på det fornærmede sier.» I Tingretten ble fotballspilleren frifunnet, men dømt til å betale erstatning til fornærmede. Det henger ikke på greip. Her er det noe som er uforståelig, men som dessverre gjentar seg i flere saker. Som at man har blitt litt voldtatt, men ikke voldtatt nok. Sånn skal det ikke være. En voldtekt er en voldtekt, og gråsoner må viskes bort.

To positive saker vil vi også nevne, der vi har vært til stede i rettssakene. En vaktmester på en skole i Romerike ble dømt for seksuelle overgrep mot Trude både i Tingretten og Lagmannsretten, som da gikk på barneskolen. Da hun fortalte rektor om det i tiden det pågikk, ble hun avfeid og fikk høre at det var normalt med nærkontakt i kulturen vaktmesteren var fra, og psykologer gikk heller ikke videre med det jenta fortalte de. Det tok mange år før hun klarte å gå til politiet på egenhånd. Til slutt fikk hun rettferdighet. Vaktmesteren fikk fengselstraff og aldri igjen jobbe med barn og unge.

En annen sak vi har fulgt, som i sommer endelig ble ferdig i rettssystemet ga en rettskraftig dom på 10 år. Etter tre lange og krevende runder i retten, over en tidsperiode på et år, føltes alle tårene og stresset verdt det – til slutt – for Kine. Nå kan hun se fremover, ta livet og tryggheten tilbake. Hun har valgt å være åpen, som Trude, for å fjerne skam og skyld man opplever etter et traume. Som Kine sier «jeg håper utfallet kan gi håp og mot til å anmelde og tørre å be om hjelp, for ingen skal bære på en sånn hemmelighet alene. Alle har rett på et trygt liv uten vold og overgrep – og det finnes alltid en utvei, uansett hvor mørkt det kan føles».

Arbeidet er langt fra over, men vi er på en vei. Håper flere saker ender som de to eksemplene over. Dette er hendelser som overhodet ikke skal skje, men når det skjer bør det ende med rettferdighet. Da ikke bare for to av fire saker, som nevnt over her, men for alle saker. Alle fortjener å føle seg fri og oppleve at et traume som voldtekt og seksuelle overgrep ikke blir avfeid i samfunnet, men møtt med forståelse og hjelp. Vi er stolt av at vi har slått ned noen murer, strekt ut hendene og skapt større åpenhet. Fjoråret var viktig, og vil være et grunnlag for fremtiden og alle andre murer som fortsatt må slåes ned.

Vi kan nevne mange eksempel på saker som har gjort det mer akseptert å snakke om dette. Blant annet tv-serien Skam, alle sakene som har blitt belyst og ikke minst #MeToo. Vi er stolt over å ha fått tatt del i dette, arrangert MeToo-markering foran Stortinget, fått bred mediedekning og fått snakket med og hjulpet så mange i lignende situasjoner som det vi selv har i bagasjen, ikke minst vunnet den viktige Skamløsprisen.

Til slutt vil vi takke alle som har støttet oss på denne veien, samlet inn bidrag til stiftelsen og trodd på oss. En stor takk vil vi spesielt gi til Sex og Samfunn for Skamløsdagen og deres viktige arbeid. Vi vil også gratulere de nominerte og finalistene til årets Skamløspris. Dere er forkjempere for noe større enn dere selv, og har viktige stemmer som samfunnet trenger. Årets finalister, lykke til!

Har du noe på hjertet, men ikke tør å dele det? Kanskje føler du skam og tabu rundt det? Eller er redd for at folk ikke vil høre deg? Vel, da er det viktig å snakke om det! Gjerne med noen du har tillit til. På den måten kan bagasjen bli lettere å bære, og det vil bli lettere å gå videre ❤️ Husk å ta vare på hverandre og spre kjærlighet! Fordi det gjør godt for deg og de du møter på veien 🙏🏼