UT I MARKA

Eksos i luften i det man kommer ut av døra. Vrimmelen av mennesker. Stress og jag for å rekke det ene etter det andre. Støy fra trikker og sirener. Røde lys og rushtrafikk. Det er en del av det å bo i Oslo eller andre større byer. Jeg tror mange glemmer at naturen er like ved. Inkludert meg selv. Det eneste jeg så av naturen de første årene jeg bodde her, var spaserturer langs Akerselven. Og da ikke helt oppe ved Maridalsvannet, men i sentrum. Det er langt fra det samme som fjorden og fjellene jeg er vokst opp med på Vestlandet. Det er forøvrig noe av det som gjør det ekstra deilig å komme hjem til stedet jeg er oppvokst. Den siste tidene har jeg likevel blitt mer bevisst på mulighetene vi har i Oslo også. Det er mange fine spaserturer, der man ikke trekker inn eksos, men frisk luft. Selv om jeg har bodd på samme sted i godt over et år nå, er det nå nylig jeg har oppdaget en fin tursti bare fem minutters gange fra leiligheten min.

Uansett hvor man bor, tror jeg mange glemmer kontakten med seg selv og naturen. Betydningen av det skal ikke undervurderes. Jeg finner hvert fall roen og koser meg ekstra i naturen. Enten det er i eget selskap eller sammen med andre. På lørdag tok jeg turen til marka med to venninner. Vi tente bål, laget suppe og la oss i hengekøyer. Selv om det bare ble noen timer, kunne jeg brukt flere dager på akkurat samme sted uten å savne noe som helst.

Se så nydelig, og ekstra sjarmerende blir det hele nå på høsten 🍁❤️🍂

Jeg vil utvilsomt ha flere turer som dette. På lørdag hadde jeg ekstra godt av det, og jeg har lovet meg selv at det ikke skal bli lenge til neste gang. 💛

MINDRE ALENE SAMMEN

Det var ikke en varm dag på gradestokken, men dagen ble likevel varm. Fylt av glede, kjærlighet og fellesskap ❤️ Akkurat det årets tv-aksjon handler om. Mindre alene sammen. Det er så fint, og som jeg har hørt fra flere «livet handler om fellesskap,» og det ble utvilsomt vist i går. Det føles godt å bidra til noe som er større enn en selv, og det kan gjøres så enkelt som å sette av noen timer for å bidra til innsamlingen, putte penger på bøssen eller vippse. Hele 239 millioner er kommet inn til Kirkens Bymisjon så langt, og det vil bidra til å gjøre livet bedre for mange. Det er en slående rekord! Bidragene vil gå til inkludering, en seng å sove i og deltagelse. Noe essensielt som alle fortjener.

Sammen med en fantastisk gjeng i United Influencers deltok jeg med å bære bøsse i går. Folk møtte oss med smil og gavmildhet. Noen stod klar og ventet på oss i døra. Det rører meg! Engasjement rører meg. Medmenneskelighet rører meg.

Tusen takk til Anette Marie for at hun tok med kameraet og fikk foreviget engasjementet i går ❤️ Hyggelig å gå sammen om dette, og jeg skal uten tvil sette av dagen til det samme neste år også! Var du ikke hjemme da bøssebærerne kom. Vipps til 2133, for å gjøre en forskjell du også ✨

Pengen skal dekke:

1. Kom inn for natten – akutte behov
2. Kom inn i hverdagslivet – deltakelse
3. Kom inn i samfunnet – inkludering

MINE VERDIER

Noen møter fyller oss med god energi. Et møte som dette vil jeg dele med dere i dag. Jeg møtte Guro fra Jeg Ser Deg Akademiet. Vi har så vidt hilst på hverandre før, men da jeg møtte henne i dag var det som vi hadde kjent hverandre lenge. Det føltes så naturlig å åpne opp, dele og skape gode samtaler med henne.

Etter to timer med Guro følte jeg meg nærmest som et nytt menneske. Skuldrene føltes så lette å bære og inni meg hadde jeg masse inspirasjon. Da jeg kom hjem igjen satt jeg meg ned foran skrivebordet og skrev ned verdiene mine. De skal være en påminner for meg hver dag.

Verdier er hva som er viktig for meg i livet. Det aller viktigste. Jeg synes ordet er så fint i seg selv. Kjenn på det og føl det. Verdier. Hva er dine verdier? De aller fleste synes familie og venner er viktig, noe jeg er helt enig i. Jeg gjorde meg opp noen tanker om de menneskene som står meg nærmest, samsvarer med mine verdier. La meg ta et eksempel. Har jeg noen i livet mitt som ikke gir meg frihet, trygghet, lojalitet, kjærlighet og åpenhet så kan jeg nok ikke gå overens med de i lang tid, for dette er mine verdier og noe som er utrolig viktig for meg. Følger man ikke verdiene sine går man på akkord med seg selv, noe som er usunt i lengden.

Selv følte jeg at jeg ble bedre kjent med meg selv ved å ramse opp hva som er viktige verdier for meg, for så trekke frem de fem aller viktigste verdiene for meg. Hovedverdier. De verdiene som må være der for at jeg skal være lykkelig.

MINE VERDIER – ØVERST PÅ LISTA: 
FRIHET
TRYGGHET
LOJALITET
KJÆRLIGHET
ÅPENHET

Frihet for meg betyr det mye å ikke ha noen begrensninger. Være selvstendig og sterk på egenhånd. Denne friheten får kreativiteten min til å blomstre og energien min til å renne over av positivitet. I dag føler jeg ikke fullstendig frihet i livet, og jeg vet hvorfor. Dette igjen er noe som påvirker meg. Jeg vet hva jeg må jobbe med og hvilken mål jeg må nå for å oppleve fullstendig frihet på alle plan. Er sikker på at det vil være mye lettere å oppnå det ved å være så bevisst på det som jeg er nå.

Trygghet her vil jeg nevne de to største grunnene til hva som gir meg trygghet; det som styrker ryggraden min og et fundament. De som styrker ryggraden min er gode mennesker jeg har i livet. Spesielt gir familie og gode venner meg trygghet. Livet hadde ikke vært det samme uten, så dette er jeg utrolig takknemlig for. Hva jeg legger i ordet fundament, er kunnskap, et sted å bo (som jeg trives i), økonomi og noe å stå opp til om morgenen.

Lojalitet  – dette føler meg flink til ovenfor andre, men jeg må også oppleve at de menneskene jeg skal ha noe med å gjøre må vise meg det. Er det noen som ikke viser meg det i retur, vil de også miste tillit fra meg. Dette går litt inn i verdien nevnt over også, for det motsatte av trygghet eller usikkerhet. Er det noen som ikke viser meg lojalitet, blir jeg usikker. Lite gjør meg så urolig som det. En god kommunikasjon for meg i hverdagen består av lojalitet og ærlighet på alle plan. Både ovenfor meg selv og andre (vet jeg skal bli flinkere til dette ovenfor meg selv, så det er noe jeg kontinuerlig jobber med). Handler jeg ikke utifra lojalitet og ærlighet hadde jeg gått med en konstant følelse av tillitsbrudd og dårlig samvittighet.

Kjærlighet – her skrev jeg først lidenskap, men det er kjærlighet til noe som skaper lidenskap, så det blir mer riktig. Uten kjærlighet oven for noe eller noen, føler jeg meg som intet. Det gjør meg lykkeligere, mer kreativ og til et bedre menneske. Hva man har kjærlighet til gir også gode svar på mye om en selv som menneske, og om man bruker det riktig kan det være terapeutisk. Finn dine kjærligheter i livet!

Åpenhet – Dette er så viktig for meg på mange måter! Møter vi mennesker med åpenhet, gir vi de tillit og respekt. Noe som igjen gjør at de føler seg godt behandlet og sett. I situasjoner der jeg opplever at andre ikke er åpen, gjør det vondt inni meg. Hadde verden vært mer åpen, hadde verden også vært et bedre sted. Blir så lei meg av at noen blir urettferdig behandlet og stigmatisert. Åpenhet har vært noe av det som har hjulpet meg aller mest i livet, så denne verdien måtte absolutt med på lista. Tenk også alle gode dialoger man får ved å være åpen. Åpenhet skal være en viktig nøkkel for meg resten av livet.

Andre verdier:
Rettferdighet
Integritet
Respekt
Vilje
Kunnskap

Denne prosessen og bevisstgjøringen satt i gang mange tanker og refleksjoner hos meg, men du verden så glad jeg er for å ha gjort det! Nå vet jeg mer hva som er viktig for meg. Etter å ha gjort det, kan vi stille oss dette spørsmålet: gjenspeiler mitt liv, mine verdier? Svarer man nei; hvordan kan jeg endre det? Lag en løsning for det. Da vil man i større grad forstå viktigheten av verdiene og se at det gjør livet vårt bedre!

For å finne dine verdier, så skriv det ned og definer hvorfor det er viktig. Sett verdiene i rekkefølge og ta de med deg som en påminner i hverdagen. 

FRA INNSIDEN OG UT

Jeg hadde stått flere timer foran speilet. Enda hvor lenge jeg forsøkte å fikse på det, så ble vondt bare verre. Angsten begynte å gnure seg langt inn i sjelen min. De ventet på meg, og hadde gjort det lenge. Noe som gjorde at stresset også bygde seg opp. Dra uten meg, fikk jeg sagt til slutt. Svaret jeg fikk tilbake var ikke som håpet. De skulle dra sammen med meg. Jeg måtte komme meg ut den døren, men stegene føltes langsomme og dørstokken stor. I det jeg trekte pusten dypt og kom meg over, kjente jeg den friske pusten slå meg i ansiktet. Nå var jeg så nær. Jeg tenkte at jeg klarte det, til slutt. I det jeg tar i dørhåndtaket for å sette meg i bilen, ser jeg speilbildet mitt i vinduet. Det eksploderer, igjen. Jeg skriker, både i form av et langsomt «nei» og i form av tårer.

Jeg løper tilbake til badet, speilet. De såre, blå øynene møtte meg. Hvorfor er du så hard mot deg selv? Fikk ingen svar tilbake. Leitet etter det, men fant det ikke. Det føltes som noen hadde tildelt meg en last som jeg måtte lære meg å bære. Selv om jeg ikke visste hvor lasten kom fra. Det var jo ingen som hadde fortalt meg det, eller hintet om det. Likevel var det sannheten. Min sannhet. At jeg var jævlig stygg. Så stygg at jeg ikke burde synes i offentligheten. Jeg så på meg selv på en måte jeg aldri kan være i stand til å se på et annet menneske. Det eneste mennesket jeg hatet, var meg selv. Det eneste mennesket jeg ble sint på, var meg selv. Det eneste mennesket jeg hadde som fiende, var meg selv.

Jeg vet fortsatt ikke hvorfor det ble sånn, men det var sånn. Lenge. I flere år. Jeg hadde nesten glemt det, men nå i senere tid kom noen av disse følelsene tilbake til meg. På langt nær så tyngende som de var, men jeg kjente de igjen. Det tok meg tilbake til jenta jeg var, og alle disse dagene som ble til år.

Nå vet jeg så mye mer enn jeg gjorde da. Jeg har lært, vokst og utviklet meg. Kjenner følelsene som noe som ikke skal få vedvare, men som går over. Men det kan gjøre vondt der og da, bare vit at det ikke skal være sånn for alltid. Det skal aldri få ta over, hverken for deg eller meg. Vi kan sammenligne det med en sannhet som ikke finnes. Det er nemlig ikke sånn som du tror. Husk det.


Det er ikke riktig at vi skal gå rundt med dårlig selvbilde. Enten noen har skapt det for oss eller om vi har skapt det på egenhånd. Dessverre tror jeg de aller fleste som vokser opp i dag, har opplevd å ha et dårlig selvbilde. Kanskje for en dag, en periode eller over lang tid. Kanskje mange vil gå så langt som å bruke ordene hat, fiende og aggresjon. Vi er heller vår største kritiker enn vår egen støttespiller.

Tro meg når jeg sier det blir bra. For som jeg har sagt før, vi fortjener bare å ha det bra. Vi må bare jobbe med det, og det er en kontinuerlig prosess. Som en klok mann fortalte meg, det å være i et forhold er en kontinuerlig prosess om å tilpasse seg hverandre. Nå kom jeg akkurat på at det er ikke bare et forhold som må tilpasses. Vi må også tilpasse oss selv. Vi må jobbe med alt frem til vi oppnår resultatet vi ønsker, og det viktigste vi kan jobbe med er oss selv –og da tenker jeg fra innsiden og ut.

DEILIG TILBAKEBLIKK

Jeg er SÅ klar for denne uken! Tror det har noe med at jeg innså at det er under tre måneder til det nye året, og før det vil jeg legge alt til rette for en god start på 2019. Bruke tiden godt, rett og slett. Jeg ble så motivert at jeg skrev ned mål for årets siste måneder, og enda større mål for 2019. Føler dette året har lagt til grunn hva jeg vil bruke fremtiden min på. Det skal ikke være drømmer lengre, det må bli realitet. Jeg kan nesten ikke vente på det, og visualiserer det stadig vekk. Derfor må jeg stå på, for ting skjer ikke av seg selv.

Ellers har jeg brukt helgen godt også. Litt sosialt og en del egentid. Jeg har lest ferdig en bok og gått turer i det deilige høstværet. Kan virkelig ikke få nok av høstluften og fargene ute nå, selv om hver årstid har sin sjarm – og som jeg elsker at vi har fire årstider i Norge – så er det noe helt spesielt med denne tiden. Likevel drømmer jeg meg bort av bilder jeg fortsatt ikke har delt med dere fra reisen. Her fra Laguna Beach. En deilig morgen der vi ikke hadde på alarmer, dro for å spise smoothie bowl på «Project Juice», og ruslet til stranden for å nyte dagen der, før vi spiste middag i solnedgangen. Snakk om en deilig dag! Neste reise unner jeg meg ikke før drømmer har blitt til virkelighet, som nevnt over her. Det gjelder med andre ord å være effektiv fremover, uten at jeg skal bli for stressa av det, haha!

Det er så nydelig her, at jeg nesten ikke kan tro hvorfor jeg ikke har hørt om Laguna Beach tidligere. Ingen tvil om at det skal besøkes igjen. Vi bodde forresten i en leilighet som vist under, altså bare et armslag fra stranden. Muligens den deiligste lyden å våkne opp til og sovne til –lyden av bølgene som slår opp mot stranden. Det er så harmonisk det.

Nå skal jeg nyte resten av mandagen! Jeg har brukt en del timer på en kafé for å skrive, og dro til leiligheten igjen da jeg kjente magen trengte mat. Resten av dagen skal jeg skrive mer, få gjort litt husarbeid og nyte eget selskap. Tenk det, at jeg har blitt ei sånn jente som liker egentid. Tiden den leger aller sår som de sier, for dette trodde jeg virkelig ikke jeg skulle bli glad i for noen år siden. Nå er jeg utrolig takknemlig for at jeg har funnet denne roen og lært meg det 🙏🏼 Håper alt er bra med dere 💕

FORANDRINGER HJEMME

Høsten viser oss at forandringer er fine. Vi ser det utendørs, men kan også skape det innendørs. Det er ikke alltid så mye som skal til. Vi har frisket opp litt i leiligheten til årstiden. Nytt interiør og nye maleri. Synes det gjorde seg! Brukte stort sett hele gårsdagen på å male det som skulle opp på veggen. Mye mer passende til de nye fargene. Tok ned de gamle bildene jeg har malt, og det ble så tomt. Nesten som en ubebodd leilighet, men da vi hengte opp det nye ble det omtrent som et nytt hjem igjen. Jeg tok utgangspunkt i fargene som er på det nye interiøret, og lekte litt med kreativiteten! 🎨

Hva synes du? En ting er sikkert, jeg skal male mye mer fremover! Har ikke malt siden jeg laget de forrige maleriene i fjor, men nå skal jeg være mer kreativ på den fronten også. Deilig avkobling til skrivingen, samtidig som man får utfordret kreativiteten på en annen måte!

BACK TO THE 50′

Tjohei! Jeg har fortsatt en drøss av bilder jeg ikke har delt med dere etter reisene, og nå viste bildemappen meg disse fra Peggy Sue’s 50’s Diner. Tok det som et tegn på at de måtte deles! Kafeen ligger omtrent midt mellom Los Angeles og Las Vegas. Langs motorveien der det ikke finnes noe annet enn en motorvei og nettopp denne fargerike klossen av en restaurant. Ordentlig amerikansk, folksomt og noe for seg selv. På menyen er det i hovedsak burgere, sandwicher, pannekaker og milkshakes. Ting som frister når man er på roadtrip og mest sannsynlig har Vegas i sikte. Vi stoppet innom både tur og retur. Innredningen er forresten utført til minste detalj. Ingenting som tilsier at du er i 2018 når du kommer inn her, men helt tilbake til 50-tallet. Glade tider det også virker det som!

Du vet altså hvor du skal stoppe om du tar den samme roadtrippen. Du vil garantert ikke være den eneste, for dette stedet er blitt poppis, nettopp fordi det er så gjennomført og kult! Damene som jobber her er selv fra 50-tallet og kledd i klærne som var på moten den gang 👅  💃🏻 🌈 🕺🏻 🍔 🍟