JEG HAR IKKE SHOPPET PÅ 1 ÅR

Tro det eller ei, men jeg har faktisk ikke shoppet klær på 1 år nå. Heller ikke spesielt mye annet. Hver gang det blir nevnt får folk hakeslepp, og spør «hvorfor?».

I fjor sommer sa jeg opp leiligheten min i Oslo for å reise jorden rundt. Jeg trodde overhodet ikke jeg hadde så mye, men skap, skuffer, bod og ellers var det stappfullt av både kosmetikk, klær og gjenstander. Det flyttelasset tok meg mye lengre tid å pakke enn jeg hadde sett for meg, og det ble også mye større enn forventet. Dette til tross for at jeg fikk en stor opprydning og gikk x antall ganger med klær til Fretex-containere. Likevel ble det aller meste med hjem til foreldrene mine i Tomrefjord. Der skulle det stå midlertidig til reisen var over og jeg fant et nytt sted å bo i Oslo.

I løpet av reisen fikk jeg nye perspektiv på ting. For det første, jeg innså at jeg har ALT for mye og at jeg klarer meg med mye mindre. Jeg har hatt mye som ikke har blitt brukt på flere år, og som jeg også hadde klart meg uten. I nesten tre måneder klarte jeg meg på innholdet som var i en ryggsekk, og for meg var det mye å lære av det. Spesielt at det materialistiske ikke skaper lykke, men helt andre ting. Jeg visste så klart det, men skal ikke legge skjul på at ikke alle kjøp har vært like gjennomtenkte. Det å komme hjem med flere poser fra en shopping, for så innse at jeg pokker meg har fire andre gensere som ligner på den jeg nettopp kjøpte og allerede noe i skuffen som er helt tilsvarende var ikke uvanlig –da spesielt kosmetikk. Hallo, spontan shopping! Og tror dere jeg lærte til neste gang? Neppe!

Jeg hadde godt av en «detox» etter å ha shoppet minst en gang i måneden i flere år (uten å kvitte meg med noe). Det er ikke det at jeg ikke har hatt lyst på nye ting, men jeg har tenkt at jeg ikke skal gjøre det med mindre jeg virkelig har bruk for det og til jeg har fått unna alt av det som ikke lengre blir brukt. Den dagen vil det føles mye bedre og ekstra fortjent å bruke kortet for å kjøpe noe.

Spesielt i Bali ble jeg også mer miljøbevisst. Skammer meg faktisk over at jeg ikke har tatt mer ansvar for dette tidligere. Overdreven shopping er nemlig ikke positivt for miljøet. Små ting kan gjøre miljøet bedre, og ikke minst økonomien. Små ting som å kildesortere, finne søppelet når man har noe å kaste og fylle vannflaska i stedet for å kjøpe flere flasker med vann i butikken (nå tror jeg at jeg har vært relativt flink til dette tidligere også, men nevner det likevel). Det gjør det nemlig litt mindre fristende å surfe og bade med fult å plastikkrester i vannet. På søndager pleide de også å ha dugnader på flere strender i Bali for å rydde opp søppel, noe som bokstavelig talt burde være unødvendig.

Hver gang jeg har tatt turen hjem til foreldrene mine har jeg ryddet litt i flyttelasset og solgt unna på en kjøp og salg-side, men likevel en hel masse igjen. I påsken var vi en gjeng som satt samlet, og vi fant ut at vi alle hadde mye liggende som fortsatt er like fint. Dette er noe andre kan få glede og nytte av, ikke minst få muligheten til å kjøpe rimeligere. Vi bestemte oss like gjerne for å arrangere en gjenbruksdag. For de som leser bloggen min og er fra hjemstedet mitt, så arrangeres det 6. mai på Vik-huset fra klokken 12:00 – 16:00. Vi er fire damer nå som har pakket kasser og poser og holder på å gjøre oss klar til dagen. Vi lager til hver vår stand, og ønsker ikke at det skal bli et typisk «loppemarked». Her vil vi inspirere til gjenbruk, samtidig skape en koselig dag der man kan sette seg ned med en kaffekopp og noe godt på fatet. Selv gleder jeg meg veldig til denne dagen og håper alle som har mulighet i Vestnes kommune kommer innom for en hyggelig gjenbruksdag.

Om du er litt i samme situasjon som meg, så anbefaler jeg å selge unna på kjøp og salg-sider på Facebook, ved hjelp av appen Tise eller kanskje det å arrangere en gjenbruksdag akkurat som det jeg skal gjøre. Det føles hvert fall godt å kvitte seg med noe som ikke blir brukt lengre eller noe man har for mye av!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg